Eerste winst in vijf jaar voor Thomas Cook

De Britse touroperator Thomas Cook heeft in het gebroken boekjaar, dat tot eind september liep, voor het eerst in vijf jaar opnieuw winst geboekt. De winst kwam er dankzij de thuismarkt.

De winst na belastingen kwam uit op 19 miljoen pond (26,9 miljoen euro). Een jaar eerder was er nog een verlies van 115 miljoen pond (162,8 miljoen euro). Het is de eerste winst sinds 2010. In 2011 stond Thomas Cook als gevolg van de economische crisis nog aan de rand van de afgrond.

CEO Peter Fankhauser spreekt van een "grotere veerkracht" van de activiteiten nu het bedrijf volgens plan presteerde, ondanks de "turbulentie in sommige bestemmingen". Zo verwijst hij ook naar Tunesië, waar afgelopen zomer tijdens een aanslag een bloedbad aangericht werd op het strand van een hotel in Sousse. En enkele maanden daarvoor was er ook de aanslag op het Bardomuseum in de hoofdstad Tunis. De problemen in Tunesië hadden een impact van 130 miljoen pond (zo'n 184 miljoen euro) op de resultaten, aldus het bedrijf. Ook de problemen in Griekenland drukten het resultaat.

Thomas Cook is ook actief in België, maar er staan geen aparte Belgische cijfers in de jaarresultaten.