Franse komiek Dieudonné veroordeeld in Luik

De Franse komiek Dieudonné Mbala Mbala is door de correctionele rechtbank van Luik veroordeeld tot een effectieve celstraf van twee maanden en een boete van 9.000 euro. De Fransman moest zich onder meer verantwoorden voor het aanzetten tot haat en het verspreiden van discriminerende, negationistische en antisemitische uitlatingen tijdens een optreden in Herstal in maart 2012.
BELGA/JOURET

De Franse komiek Dieudonné staat bekend als een antisemiet en is in Frankrijk al verschillende keren verooreeld. Op 14 maart 2012 trad hij op in La Fabrik in Herstal, (Luik).

Ongeveer 1.100 mensen woonden dat optreden bij. De lokale politie was eveneens aanwezig en maakte geluids- en beeldopnames.

Dieudonné Mbala Mbala werd veroordeeld bij verstek. De rechtbank legde de komiek naast de celstraf en de boete nog een bijkomende sanctie op. Zo moet hij op eigen kosten het integrale vonnis tegen hem laten publiceren in de Franstalige kranten La Libre Belgique en Le Soir.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum had zich burgerlijke partij gesteld in de zaak. "De wet hecht het grootste belang aan de vrijheid van meningsuiting. Humor is niet alleen van wezenlijk belang in het leven van elk van ons, en in elke samenleving, het is ook een recht. Maar humor is geen geldig argument om haatboodschappen aan het adres van de Joodse gemeenschap - of eender welke andere gemeenschap - te rechtvaardigen", klonk het eerder.