Geen schadevergoeding voor Europese Volkswagen-bestuurders

Europese eigenaars van een Volkswagen-auto hoeven, in tegenstelling tot hun Amerikaanse lotgenoten, niet te rekenen op een schadevergoeding van het Duitse autobedrijf. De Europese en Amerikaanse markten zijn "niet te vergelijken", klinkt het.

Volkswagen heeft meer uitleg gegeven over de maatregelen die het bedrijf zal nemen om de wagens uitgerust met sjoemelsoftware te herstellen. Deze maatregelen, die werden goedgekeurd door de Duitse autoriteiten, zullen worden toegepast op alle Europese markten.

Begin november maakte de autoreus nog bekend dat Amerikaanse consumenten konden rekenen op een compensatie van 1.000 dollar. In de VS gaat het om 480.000 automobilisten waarvan de wagen met deze sjoemelsoftware is uitgerust. Daar bovenop krijgen ze drie jaar garantie in geval van panne.

Volgens de constructeur zijn de Europese en Amerikaanse markt "niet te vergelijken". Een van die verschillen is dat Amerikaanse dieselrijders veel meer moeten betalen aan de pomp dan Duitse automobilisten, zegt Beltz. Bovendien maken dieselwagens meer dan de helft van de Duitse automarkt uit, in tegenstelling tot de VS waar dieselwagens slechts een minderheid zijn.

Beltz herinnerde eraan dat het Volkswagens doel is om de getroffen wagens in orde te brengen zonder dat hun prestaties daaronder lijden. Maar de autobouwer kan niet garanderen dat dit doel gehaald kan worden.