Gewesten hebben vragen bij veiligheidsmaatregelen regering

De gewesten stellen zich vragen bij de veiligheidsmaatregelen van de federale regering naar aanleiding van de terreurdreiging in ons land. Dat is gebleken op het maandelijkse overleg tussen alle regeringen vanochtend. Zij draaien op voor de kosten van enkelbanden en voor geradicaliseerde jongeren. Daarnaast moesten ze ook hun scholen enkele dagen dichthouden. De discussie over de rekening van de vele veiligheidsmaatregelen lijkt dan ook begonnen.

De terreurdreiging stond op de agenda van het overlegcomité van de federale regering en de gewesten. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vraag zich af of het wel nodig was om de scholen tot vandaag gesloten te houden. "Ik denk dat er op zondag een beetje te veel onrust gestookt is", zegt Bourgeois. "Ik laat dat nu in het midden. Specialisten hebben gezegd dat de scholen bij hun weten geen doelwit vormden, dat is geen reden om geen maatregelen te treffen. Maar goed, dan is er een sluiting gekomen."

De federale regering wil mensen die radicaliseren en een terreurrisico vormen ook een enkelband geven. Daar is Vlaanderen nog maar pas bevoegd voor en dat systeem uitbreiden en optimaliseren gaat veel geld kosten. "We hebben bijvoorbeeld wagens gekregen met 300.000 kilometer op de teller", zegt Bourgeois. "We hebben een personeelstekort. En als daar nog een pak mensen bijkomen die onder de dreigingsanalyse vallen, dan vergroot onze budgettaire last."

Ook voor de Franse Gemeenschap loopt de rekening erg hoog op. "Het gaat over zeer hoge bedragen", zegt minister-president Rudy Demotte (PS). "800 personen volgen, kost bijna 30.000 euro per dag."

"Elkaars beslissingen niet bekritiseren"

In het Vlaams Parlement heeft Bart Somers, fractieleider voor Open VLD, vanmiddag gezegd dat ministers elkaars beslissingen omtrent de terreurdreiging niet moeten bekritiseren.

"Er moet een eenheid van gezag zijn", vindt Somers. "Dan moeten de Vlaamse en federale regering elkaar niet voor de camera's bekritiseren. We moeten een eenheid van vertrouwen uitstralen."

Vlaams minister-president Bourgeois voelde zich niet aangesproken. Hij zei dat hij "100% achter de veiligheidsmaatregelen staat", maar we mogen ook "geen angstpsychose voeden". Wel herhaalde hij dat hij vragen heeft bij het voorstel van Franstalig minister van Onderwijs Joëlle Milquet (CDH) voor het oprichten van "safe rooms" in scholen.