Groothartig welkom voor Franciscus in Kenia

Paus Franciscus is in Kenia aangekomen voor een zesdaags bezoek aan het zwarte continent. Voor Franciscus is het de allereerste keer in Afrika, maar het bezoek is ook nog om een andere reden een primeur. Na Kenia reist de kerkvorst normaal gezien ook nog door naar Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) dat al twee jaar in de ban is van sektarisch geweld.

Franciscus werd bij aankomst op de luchthaven van Nairobi verwelkomd door de Keniaanse president Uhuru Kenyatta, de gouverneur van Nairobi, de Keniaanse kardinaal Njue en de Keniaanse bisschoppen, waarna hij getrakteerd werd op traditionele gezangen en dansen. Honderden gelovigen juichten de kerkvorst toe en zongen "Karibu papa", Swahili voor "Welkom vader".

Veiligheidsmaatregelen

Franciscus wil naar eigen zeggen een boodschap brengen van "vrede en verzoening" in een deel van Afrika dat verscheurd wordt door extremistisch geweld. Maar er is ook bezorgdheid om zijn eigen veiligheid.

Na Kenia -dat geplaagd wordt door stammengeweld- staan immers ook nog Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek op het programma. Het is de eerste keer dat een paus een bezoek brengt aan een land waar een actief gewapend conflict aan de gang is. De Centraal-Afrikaanse Republiek wordt al twee jaar verscheurd door het geweld tussen moslims en christenen. En ook in Oeganda vielen vorig jaar nog tientallen doden bij geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Op de vraag of hij niet vreest voor zijn eigen veiligheid, antwoordde de paus onderweg in het vliegtuig grappend dat hij meer schrik had voor de muggen. Ook zijn woordvoerder benadrukte voor het vertrek dat er geen aanleiding is om het bezoek in te korten. Maar het is in dat verband wel tekenend dat het hoofd van zijn lijfwachtenteam deze week nog snel een bezoek bracht aan Bangui, de hoofdstad van de CAR, om zich er te vergewissen van de laatste stand van zaken.