Luchtaanval op AZG in Afghanistan was "menselijke fout"

De aanleiding voor de Amerikaanse luchtaanval op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AZG), die het leven kostte aan 30 mensen in Afghanistan is "voor alles een menselijke fout". Dat verklaarde de Amerikaanse generaal John Campbell bij een voorstelling van de onderzoeksresultaten door het Pentagon.

"Het tragische maar vermijdbare incident is voor alles te wijten aan een menselijke fout", verklaarde de generaal, overste van de 13.000 buitenlandse Navo-soldaten in Afghanistan. Er zijn sancties genomen omdat de regelgeving niet werd gerespecteerd. Het ziekenhuis werd "verward" met een ander doelwit, verklaarde hij.

Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz in Noord-Afghanistan werd op 3 oktober langdurig gebombardeerd door de Amerikaanse Special Forces. "De medische instelling werd verwisseld met een ander doel door de Amerikaanse strijdkrachten, die dachten dat ze een gebouw bombardeerden dat in werkelijkheid enkele honderden meters verder lag en waarover ze informatie hadden dat er strijders aanwezig waren", zei generaal Campbell. "Degenen die de luchtaanval op gang brachten en degenen die hem vanuit de lucht uitvoerden, hebben niet de gepaste maatregelen genomen om te verifiëren of het gebouw een legitiem doelwit was", aldus het Amerikaans onderzoek.

AZG, dat de term "fout" ten stelligste aanvecht, heeft een onafhankelijk internationaal onderzoek geëist over de feiten. Momenteel lopen al drie onderzoeken om de juiste toedracht te achterhalen; een van het Pentagon, een van de Navo en een van de Afghaanse strijdkrachten.

"Een catalogus van fouten"

Volgens Artsen Zonder Grenzen roept het rapport meer vragen op dan het beantwoordt. Dat zei algemeen directeur Christopher Stokes in een eerste reactie. Hij noemde het schokkend dat het Amerikaanse leger een aanval kan doen zonder duidelijke informatie over het doelwit. "Het lijkt erop dat 30 mensen gestorven zijn, gewoon omdat het ziekenhuis het grootste gebouw was in een open gebied en het ruwweg overeenkwam met het bedoelde doelwit".

"De duizelingwekkende catalogus van fouten die vandaag aan het licht gekomen is, toont de grove nalatigheid van de Amerikaanse troepen en hun overtredingen van de oorlogsregels", reageerde hij nog.