Merkel en EU steunen Frankrijk tegen IS

Alle lidstaten van de Europese Unie zijn bereid om Frankrijk rechtstreeks of onrechtstreeks te helpen bij de strijd tegen islamitisch terrorisme. Vandaag was de Duitse bondskanselier Angela Merkel op bezoek in Parijs.
AP

Merkel en de Franse president François Hollande brachten op de Place de la République in Parijs hulde aan de slachtoffers van de terreuraanvallen in de Franse hoofdstad. Daarbij zijn 129 doden en honderden gewonden gevallen.

Frankrijk heeft intussen de strijd tegen de terreurgroep IS verder opgevoerd met hevige bombardementen op stellingen van die groep in Syrië en Irak. Parijs pleit daarbij ook voor samenwerking met Rusland, dat nochtans overhoop ligt met het Westen.

Vanavond vroeg Hollande dat ook Duitsland zijn duit in het zakje zou doen in de strijd tegen IS. De Duitse kanselier Merkel schaarde zich aan de Franse zijde, maar op welke manier Berlijn wil bijdragen, is niet met zo veel woorden gezegd.

Wel wil Merkel nauw samenwerking met de Fransen en gegevens uitwisselen tussen inlichtingendiensten om de binnenlandse strijd tegen moslimextremisten te voeren.

Alle EU-landen willen Frankrijk steunen

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian zegt intussen dat alle lidstaten van de EU bereid zijn om de Franse strijd tegen IS "rechtstreeks en onrechtstreeks te steunen".

Zo zou Duitsland 650 militairen willen sturen naar het West-Afrikaanse land Mali als onderdeel van een vredesmacht van de Verenigde Naties. Die macht wordt vooral ondersteund door Franse troepen en die zouden door de Duitse hulp zich meer kunnen richten op de strijd tegen IS in Syrië.

Eerder had de Britse premier David Cameron aangeboden dat de Fransen de Britse luchtmachtbasis Akrotiri op Cyprus mogen gebruiken voor luchtaanvallen tegen IS in Syrië. Dat kan een erg belangrijke opsteker zijn voor de Franse luchtaanvallen.

De Fransen zijn deze week al begonnen met bombardementen tegen IS van op het vliegdekschip Charles-de-Gaulle in de oostelijke Middellandse Zee. Dat schip wordt overigens geëscorteerd door onder meer het Belgische fregat Leopold I.

De Franse president Hollande heeft overigens vanavond ook telefonische steunbeloften gekregen van zijn Amerikaanse collega Barack Obama. De VS voeren al langer luchtaanvallen uit tegen IS in Syrië en Irak.