Nieuw bankbiljet van 20 euro in omloop

Er komt vandaag een nieuw biljet van 20 euro in omloop. Het is beter beveiligd tegen namaak dan de oude briefjes, onder meer met een speciaal hologram. De oude biljetten van 20 euro blijven geldig, ze zullen beetje bij beetje uit circulatie worden gehaald.

Het briefje van 20 euro is belangrijk, want het gaat om een van de meest gebruikte bankbiljetten in de eurozone. Daarom is het ook van belang dat het biljet beter beschermd is tegen valsmunters.

Op het nieuwe biljet is een "portretraampje" aanwezig. Het staat in het hologram van het biljet. Wanneer u het tegen het licht houdt, wordt het raampje doorzichtig en toont het een portret van de mythologische figuur Europa dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is.

Sinds de invoering van de euro op 1 januari 2002 werden al de briefjes van 5 en 10 euro vernieuwd. Later volgen nog de biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro.