Obama eert Streisand, Spielberg en 15 anderen

De Amerikaanse president Barack heeft zeventien Amerikanen gelauwerd met de Presidential Medal of Freedom. Onder anderen Steven Spielberg, Barbra Streisand en Gloria Estefan kregen een medaille om de nek gehangen in het Witte Huis in Washington.

Zeventien Amerikanen zijn vannacht gelauwerd met de Presidential Medal of Freedom in het Witte Huis. Dat is de hoogste burgerlijke onderscheiding voor inwoners van de VS.

Er werden Amerikaanse artiesten, sporters, politici en wetenschappers geëerd. De bekendste gelauwerden zijn wellicht zangeres en actrice Barbra Streisand, regisseur Steven Spielberg en zangeres Gloria Estefan en haar man Emilio Estefan.

De Japans-Amerikaanse mensenrechtenactivist Minoru Yasui en de baseballspeler Yogi Berra werden postuum geëerd. Andere laureaten waren Stephen Sondheim, James Taylor, Itzhak Perlman, en de Democratische politici Barbara Mikulski, Lee Hamilton en Shirley Chisholm.

Obama lauwerde ook Katherine G. Johnson en William Ruckelshaus. De wiskundige Johnson heeft baanbrekend werk geleverd bij NASA en werkte mee aan de belangrijkste ruimtevaartprogramma's. Ruckelshaus is de voormalige directeur van het milieuagentschap die onder meer het verbod op het gebruik van DDT en de invoering van katalysatoren in de autowereld heeft doorgedrukt.