Politieagent in Chicago beschuldigd van moord op zwarte tiener

Een blanke politieman in Chicago is beschuldigd van de moord op een zwarte tiener. De politie gaf beelden vrij waarop te zien is hoe de jongen zestien keer wordt beschoten, terwijl hij wegloopt van de agenten en ineenstuikt. Honderden mensen trokken gisterenavond de straat op, om te protesteren tegen het politiegeweld op minderheidsgroepen.

In oktober vorig jaar werd de 17-jarige Laquan McDonald doodgeschoten door een politieagent. De zaak deed veel stof opwaaien in de Verenigde Staten en voedde het debat over het gebruik van dodelijk geweld door de politie tegen minderheidsgroepen.

Op de beelden is te zien dat de tiener wegloopt van de agenten. Hij wordt in het midden van de weg doodgeschoten. Nadat hij op de grond gevallen is, volgen er nog schoten.

De politieagent, Jason Van Dyke, is nu beschuldigd van moord. Hij is de eerste agent sinds decennia die in Chicago in beschuldiging gesteld wordt van moord tijdens zijn dienst.

Van Dyke verdedigde zijn daad door te zeggen dat de jonge man een mes bij zich had en gedrogeerd was. De agent verzamelde tijdens zijn 4,5 jarige carrière 20 klachten in verband met misdraging. Die werden allemaal geseponeerd.

Protest

De politie besliste om de beelden van het incident vroeger vrij te geven dan gepland, omdat ze gelekt waren aan een tv-zender. "Het is heel erg belangrijk voor de openbare veiligheid dat de burgers van Chicago beseffen dat de agent verantwoordelijk gesteld wordt voor zijn daden", zei hoofdaanklager Anita Alvarez.

De burgemeester heeft ondertussen opgeroepen tot kalmte, om te vermijden dat er rellen uitbreken. Gisterenavond trokken honderden mensen de straat op, om te protesteren tegen het politiegeweld op minderheidsgroepen. De betoging verliep over het algemeen vreedzaam. Twee manifestanten werden opgepakt.

Bekijk hieronder de beelden van het incident. Waarschuwing: deze video bevat schokkende beelden.