Recordaantal overnachtingen in Westhoek dankzij herdenkings­toerisme

De Westhoek heeft in 2014 voor de eerste keer ruim een miljoen overnachtingen geregistreerd. Dat meldt de regiowerking van het toeristisch provinciebedrijf Westtoer. De recordcijfers zijn voor een groot deel te danken aan het herdenkingstoerisme.

De Westhoek boekte in 2014 recordcijfers. "In 2014 tellen we 1 miljoen overnachtingen of 6 procent meer dan het jaar daarvoor. Ongeveer 411.000 toeristen logeerden in de regio met een gemiddelde verblijfsduur van 2,5 nachten", zegt voorzitter Franky De Block.

Vooral de herdenking van de Eerste Wereldoorlog lokt toeristen naar West-Vlaanderen. Vorig jaar waren er bijna 800.000 herdenkingstoeristen, wat een stijging was van 90 procent in vergelijking met 2013. Een derde bleef in de regio overnachten.

Vooral Belgen en Britten

De helft van de vakantiegangers is Belg. Steeds meer Belgen kiezen voor de Westhoek voor een korte vakantie of daguitstap. In 2014 zette de stijging op de binnenlandse markt zich verder: 14 procent meer Belgen bleef in de regio overnachten.

Een derde van de vakantiegangers zijn Britten. Deze markt nam het sterkst toe en komt hoofdzakelijk voor WOI naar de regio. Het toerisme in de Westhoek genereerde in 2014 een omzet van 150 miljoen waarvan de helft door de WOI-herdenking.