Rusland draait gaskraan naar Oekraïne toe

Rusland heeft de gaskraan naar Oekraïne toegedraaid omdat Kiev de achterstallige rekeningen maar niet betaalt, zo laat de Russische gasreus Gazprom weten. De drooglegging van de gastoevoer naar Oekraïne kan "ernstige gevolgen" hebben voor die naar Europa.

De gastoevoer van Rusland naar Oekraïne staat op de helling omdat de rekeningen maar niet betaald worden. Dat zegt de Russische gasreus Gazprom in een persmededeling. Na een onderbreking tijdens de zomer waren Rusland en Oekraïne overeengekomen dat er tot maart 2016 gas geleverd zou worden.

De vooraf betaalde voorraad gas is nu opgebruikt, maar de Oekraïense gasmaatschappij Naftogaz heeft de voorafbetalingen voor een nieuwe levering nog niet gedaan.

Oekraïne zegt dat ze zelf de beslissing nam om de toevoer van Russisch gas stop te zetten omdat ze in Europa gas kan kopen aan een veel voordeliger tarief. Rusland draait dus niet de gaskraan toe, Oekraïne zet de gaslevering stop, zegt de Oekraïense premier Arseniy Yatsenyuk.

Gazprom wijst op "ernstige risico's". Zo kan de drooglegging ook gevolgen hebben voor de energiebevoorrading van Europa. Zowat 15 procent van het in Europa verbruikte gas gaat via het grondgebied van Oekraïne.

Spanning op de Krim

Toch wordt getwijfeld aan de officiële uitleg van Rusland. Sinds afgelopen weekend lopen de spanningen tussen beide landen weer op vanwege de stroompanne op de Krim. Op het geannexeerde schiereiland zitten 900.000 inwoners al sinds zondag zonder stroom omdat verschillende elektriciteitsmasten gesaboteerd werden.

Die hoogspanningsmasten werden vermoedelijk beschadigd door Oekraïense activisten. Rusland wijst alvast met een beschuldigende vinger naar Oekraïne en zegt dat Kiev om politieke redenen de energielijnen naar de Krim niet wil herstellen.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de kraan van Russisch gas naar Oekraïne wordt dichtgedraaid. In juni 2014 werd de gastoevoer opgeschort omdat Oekraïne ook toen de rekeningen niet had betaald. Door de gespannen situatie in het oosten van Oekraïne duurde het toen bijna vijf maanden vooraleer een akkoord werd bereikt.