Vlaamse media "vrij galant" met celebritynieuws

Wanneer Bekende Vlamingen in de media komen, wordt meestal over het professionele leven gesproken. In een kwart van de gevallen wordt over het privéleven bericht. Zo blijkt uit onderzoek van het Vlaams Steunpunt Media. Dat media vrij terughoudend zijn op vlak van paparazzifoto's of roddelverhalen, komt volgens de onderzoekers omdat Vlaamse ontspanningsmagazines "goede werkrelaties" met de celebrity's willen onderhouden.
Nicolas Maeterlinck
Archieffoto

Het Vlaams Steunpunt Media onderzocht met een steekproef ongeveer 800 nieuwsberichten in de kranten De Standaard, De Morgen, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad, en de magazines Dag Allemaal en Story.

In 56 procent van de berichten werd het professionele leven van de BV's belicht, in tegenstelling tot 24 procent over het privéleven. Een derde van de artikels heeft (ook) een publieke relevantie.

Neutrale toon

De toon van de artikels is in 84 procent van de artikels veeleer neutraal dan sensationeel. "Toch speelt roddel een belangrijke rol in de Vlaamse berichtgeving over celebrity's: vooral magazines doen geregeld een beroep op anonieme bronnen, terwijl kranten vaker berichten lijken over te nemen", stellen de onderzoekers.

Twee derde van de opgemerkte celebrity's werkt in de muziek-, film- of televisiesector. Ongeveer 11 procent zijn "celetoids", mensen zoals Paris Hilton waar niet meteen een bepaalde prestatie of talent als oorzaak van hun bekendheid aan te wijzen valt. Telkens tien procent gaat nog eens over royals en bekende politici.

Blank en hetero

De BV in de onderzochte Vlaamse media is negen op de tien keer blank en hetero. Magazines besteden ongeveer 60 procent van hun artikels aan Belgische, voornamelijk Vlaamse celebrity's. De kranten De Standaard en De Morgen ruimen ongeveer evenveel in voor verhalen over internationale, voornamelijk Noord-Amerikaanse en Britse figuren.

Celebritynieuws is in kranten geregeld afkomstig uit andere media. Journalisten baseren zich soms ook op informatie die "kant-en-klaar door celebrity's zelf wordt aangeleverd".

Meest gelezen