Vladimir Poetin opent museum gewijd aan Boris Jeltsin

In Jekaterinenburg in het Russische Oeralgebergte heeft de Russische president Vladimir Poetin het Boris Jeltsin Presidential Centre geopend, een complex met onder meer een museum gewijd aan de regeerperiode van de eerste president van Rusland na de val van de Sovjet-Unie.
Poetin aanschouwt een replica van het bureau van Jeltsin.

Acht jaar na zijn dood zijn vandaag de deuren geopend van een museum en bijhorend complex in het teken van Boris Jeltsin. De gebouwen staan in Jekaterinenburg, de stad waar de man die Rusland tussen 1991 en 1999 leidde vandaan kwam.

Niemand minder dan Vladimir Poetin, de huidige president van Rusland die Jeltsin in 1999 zelf als zijn opvolger aanduidde, heeft het museum geopend. "Ik herinner me de woorden van Boris, die het hele land intussen kent: "Zorg goed voor Rusland"", zei Poetin. "Hij richtte zich daarmee tot ons allen, de huidige en de toekomstige generaties. Boris wou dat ons land sterk, welvarend en gelukkig zou zijn. We hebben al veel gedaan om deze doelen te bereiken."

"Nucleaire aktetas"

In het museum is onder meer het bureau dat Jeltsin in het Kremlin in Moskou had nagebouwd, inclusief het oorspronkelijke meubilair en telefoons met draaischijven. In een vitrinekast staat de beruchte "nucleaire aktetas" tentoongesteld. Die tas bevatte een knop die Jeltsin kon indrukken indien hij had willen overgaan tot een nucleaire aanval. De knop zit er nog steeds in, maar de elektronica is verwijderd.

Meer algemeen wil het museum de sfeer van de jaren 90 in Rusland weer tot leven wekken. Zo is een woonkamer nagebouwd met daarin een televisietoestel waarop het beroemde ballet "Het zwanenmeer" van Tsjaikovsky in een eindeloze loop wordt afgespeeld, net zoals de staatstelevisie in 1991 deed toen reactionaire communisten een (mislukte) staatsgreep pleegden.

Boris Nemtsov

Her en der in het museum staan schermen opgesteld waarop familieleden en Russische politici hun verhaal over Jeltsin doen. Opvallend: op één van de schermen is een interview te zien met Boris Nemtsov, de oppositieleider die begin dit jaar werd vermoord en die onder Jeltsin nog een poosje vicepremier was.

Hoewel Boris Jeltsin bij zijn aantreden in 1991 bijzonder populair was onder de bevolking, taande zijn ster doorheen zijn presidentschap. Onder meer zijn overmatige drankconsumptie zat daar voor iets tussen. Uit een recente peiling blijkt dat slechts 11 procent van de Russen positieve herinneringen aan hem overhoudt. 40 procent ziet hem zelfs ronduit als een slechte president.