Wat is vandaag open en wat niet?

Hoewel het dreigingsniveau wellicht tot volgende week maandag op niveau 4 blijft, begint het publieke leven zich geleidelijk aan te hervatten. Maar wat gaat vandaag nu precies open en wat niet? Een overzicht.

Vanaf vandaag wordt er weer lesgegeven in alle scholen, van kleuter- tot hoger onderwijs, in het Brusselse gewest. Om de veiligheid te blijven garanderen zullen ongeveer 300 politieagenten aan de schoolpoorten postvatten, zo liet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) weten. Ook de studenten van de campussen KULeuven in Brussel kunnen opnieuw naar de les. De toegang tot de gebouwen wordt wel beperkt en er komt extra bewaking aan de ingangen.

De crèches in de hoofdstad gaan vandaag ook opnieuw open, laat Kind & Gezin weten in een persbericht. In de crèches gelden dezelfde veiligheidsmaatregelen als in de scholen. De politie zal zichtbaar patrouilleren om de veiligheid van de groepsopvang maximaal te garanderen.

Ook in Vilvoorde zullen alle basisscholen, secundaire scholen en scholen voor volwassenenonderwijs de deuren opnieuw openen. Enkel de kunstacademies blijven daar gesloten. Er wordt in Vilvoorde ook nergens voor- of naschools toezicht voorzien.

Openbaar vervoer

Over het openbaar vervoer is nog redelijk wat onduidelijkheid. 200 extra militairen worden ingezet aan de metrolijnen, zodat de metro's geleidelijk aan terug kunnen rijden. Volgens An Van Hamme van de MIVB wil dat evenwel niet zeggen dat alle metro's opnieuw zullen rijden.

"Vandaag zullen 30 van de 69 metro- en pre-metrostations terug opengaan. Zo zal lijn 1 tussen het West-station en Montgomery terug open zijn, net als de Kleine Ring. De metro's op de Noord-Zuid as rijden terug, behalve drie stations. Het tram- en het busnet in Brussel zal wel volledig operationeel zijn", zegt Van Hamme.

Bij de busmaatschappij De Lijn worden ook nog verstoringen verwacht. De meeste chauffeurs hebben aangegeven dat ze gewoon zullen rijden, maar 15 procent ziet het niet zitten om de hoofdstad te bedienen. De hinder zou wel minder groot zijn dan maandag en dinsdag.

De treinstations in Brussel die de afgelopen dagen dicht waren, blijven wel gesloten. Het gaan meer specifiek over de treinstations Merode, Schuman, Delta en Brussel-West.

Handels- en horecazaken

Naast de grootwarenhuizen openen de Brusselse shoppingcentra ook opnieuw hun deuren. Concreet gaat het over de winkelcentra City 2, Anspach, Woluwe Shopping Center en Westland.

Ook de Ikea-vestigingen in Anderlecht en Zaventem zijn sinds gisteren terug open. "Na overleg met overheden en veiligheidsinstanties en na grondige voorbereiding hebben we beslist om de woonwarenhuizen in Anderlecht en Zaventem opnieuw open te stellen voor klanten", zo luidt het in een persmededeling.

Cultuur en evenementen

De musea van de stad, zoals het Broodhuis en het Museum voor het Kostuum en de Kant, zijn ook opnieuw open. Vanaf vandaag zouden overigens alle culturele instellingen op het Brussels grondgebied weer toegankelijk moeten zijn voor het publiek. Het gaat hier dan bijvoorbeeld over het Théâtre National. Er zullen geen militairen aan de deuren staan, maar de controles worden verscherpt.

De Beursschouwburg blijft voorlopig wel nog gesloten. De stad Brussel had maandag gevraagd om toch open te gaan, maar de Beursschouwburg gaat voorlopig niet op die vraag in.

Het Paleis van Schone Kunsten opent wel. "We namen deze beslissing na het signaal van de overheid om de scholen en metrostations opnieuw te openen vanaf woensdag. We nemen daarbij vanzelfsprekend bijkomende veiligheidsmaatregelen voor ons publiek, de kunstenaars en het BOZAR-personeel", klinkt het in een persmededeling.

De federale musea in Brussel blijven daarentegen nog tot zeker vrijdag gesloten. Het gaat om het Museum van Natuurwetenschappen, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Het Atomium en Mini-Europa zijn sinds gisteren opnieuw open.

De mensen die een film willen bekijken kunnen slechts op één verdieping van de Kinepolis in Brussel terecht. Er komt ook bijkomende politieaanwezigheid in de directe omgeving van het gebouw. De bezoekers kunnen wel het volledige filmaanbod bekijken.

Overheidsinstanties

Verschillende gerechtsgebouwen in Brussel houden hun deuren nog dicht. Enkel in het grote Justitiepaleis worden zittingen gehouden, de zittingen in alle andere gebouwen gaan niet door. Dat zal zo blijven zolang het dreigingsniveau voor Brussel op 4 blijft.

De gebouwen van de Vlaamse overheid worden wel terug opengesteld. Er zullen extra politieagenten aan de ingang staan, maar los van de controles zal het werk en de dienstverlening gewoon hervat worden.