100.000 handtekeningen tegen heropstart Tihange 2 en Doel 3

Een netwerk van burgers gekant tegen de heropstart van de scheurtjesreactoren Tihange 2 en Doel 3 heeft in de euregio Maas-Rijn 100.0000 handtekeningen verzameld om hun standpunt kracht bij te zetten. Dat zegt Léo Tubbax, de woordvoerder van Nucléaire Stop Kernenergie.

"Het heropstarten van deze twee gammele reactoren is een misdadige aanslag op de veiligheid van de Belgische bevolking", luidt het in de petitie, die zowel online als op papier te ondertekenen is.

Volgens de ondertekenaars mogen de reactoren niet worden heropgestart zolang niet duidelijk is wat precies de oorzaak is van de scheurtjes. "Begin dit jaar werd nog bekend dat er in Doel 3 geen 8.000 maar ruim 13.000 haarscheurtjes zaten en in Tihange 2 geen 2.000 maar 3.000. En in juni dat er grotere scheurtjes in zaten dan aangenomen: tot wel 18 centimeter. En er blijft veel onduidelijkheid", aldus de organisatie.

Tubbax vindt het "ondenkbaar dat de regering, die zoveel maatregelen neemt na de aanslagen in Parijs, zich niet bezighoudt met de veiligheid van miljoenen mensen die in hun eigen land getroffen kunnen worden door een kernramp".