43 landen nemen deel aan 61e Songfestival

43 landen doen volgend jaar mee aan het Songfestival, daarmee evenaart de wedstrijd het recordaantal deelnemers van 2008 en 2011. Na een of meerdere jaren afwezigheid keren Oekraïne, Bosnië & Herzegovina, Kroatië en Bulgarije terug in de liedjeswedstrijd.

De 43 deelnemende landen zijn: Albanië, Armenië, Australië, Azerbeidzjan, België, Bosnië & Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, (VJR) Macedonië, Malta, Moldavië, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Rusland, San Marino, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk Wit-Rusland, Zweden, Zwitserland.

"We hebben veel moeite gedaan om zoveel mogelijk landen samen te brengen, en dit cijfer is daar het bewijs van", zegt Jon Ola Sand van de European Broadcasting Union. "Dat al deze landen en culturen samenkomen, ondanks de uitdagingen waar Europa en de wereld vandaag mee te maken hebben, toont de kracht van muziek en de blijvende aantrekkingskracht van het Songfestival aan."

Turkije keert nog niet terug naar het Songfestival in 2016, maar de EBU "blijft in dialoog met alle leden in de hoop dat ze in de toekomst opnieuw zullen deelnemen".

Het 61e Songfestival vindt plaats op dinsdag 10, donderdag 12 en zaterdag 14 mei in Stockholm in Zweden. De ticketverkoop start vandaag.