"Bombardementen tegen IS in Syrië zijn in ons eigen belang"

De Britse premier David Cameron heeft in het Lagerhuis een vurig pleidooi gehouden voor een Britse deelname aan luchtaanvallen op IS in Syrië. Cameron wil de stemming hierover forceren maar de zaak ligt erg gevoelig in het Verenigd Koninkrijk. De omstreden Britse deelname aan de oorlog in Irak ligt immers nog vers in het geheugen. Maar volgens Cameron tonen de aanslagen in Parijs aan, dat niet langer gewacht kan worden. "Het is onze morele plicht om in te grijpen."

De Commissie Buitenlandse Zaken in het Britse Lagerhuis zei eerder deze maand nog dat Britse luchtaanvallen in Syrië "onsamenhangend" en "inefficiënt" zouden zijn zonder een plan om een einde te maken aan de Syrische burgeroorlog. Cameron bereidde daarop een schriftelijk betoog voor hij vanmorgen in het parlement bepleitte.

"Doorheen onze geschiedenis hebben we keer op keer de moeilijkste beslissingen moeten nemen om onze burgers en ons land te verdedigen. Een van de grootste bedreigingen van onze veiligheid vandaag is die van IS", begint Cameron zijn betoog.

"Om de directe dreiging van IS te verslaan is een uitgebreid antwoord nodig. Niet enkel door op het thuisfront maatregelen te nemen maar door IS op eigen grond aan te pakken."

"We moeten vermijden dat IS nog langer in Syrië een toevluchtsoord vindt van waaruit het wereldwijde bloedige aanslagen kan plotten", aldus nog Cameron. "Hoe langer we IS in Syrië laten groeien, hoe groter de dreiging zal worden. Het is verkeerd van ons om veiligheid aan andere landen uit te besteden en te verwachten dat luchtmachten van andere naties de last en het risico zullen dragen om eind te maken aan het terrorisme hier bij ons."

Spervuur van vragen

Camerons vurige pleidooi vormde de aanleiding voor lange reeks vragen van parlementsleden. Zij hebben grote vragen bij de efficiëntie van Britse bombardementen in Syrië en vrezen een herhaling van de vorige Irakoorlog. Zal deze actie een verschil maken?  De aanslagen in Londen en Parijs werden hier gepland, niet in Syrië. Hoe kan het Verenigd Koninkrijk de veiligheid van de Syrische burgers garanderen? Wordt er gewerkt aan een politieke oplossing voor Syrië?

Cameron antwoordde telkens vastberaden en herhaalde keer op keer dat de aanslagen in Parijs de dringende noodzaak van een interventie hebben aangetoond. "De bom in Parijs had in Londen kunnen zijn."

Huiver voor deelname aan nieuwe oorlog

Na het debacle in Irak, een oorlog die volgens de meeste Britten niet gerechtvaardigd was, duurde het lange tijd voor het Verenigd Koninkrijk deelname aan de luchtaanvallen tegen IS nog maar wou overwegen. De brutale onthoofdingen van enkele Britten door IS in Irak in 2014 vormde het scharnierpunt waarna het Britse parlement deelname aan de luchtaanvallen in Irak goedkeurde.

Bombardementen op Syrië waren echter niet aan de orde. Londen was als de dood voor een inmenging in het Syrische conflict. De oorlog in Syrië vormde geen bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk, luidde het.

De opkomst van IS in Syrië veranderde de zaak. Na de aanslagen in Parijs, heeft het Verenigd Koninkrijk volgens Cameron de morele plicht om deel te nemen aan de bombardementen tegen IS in Syrië. De Britse premier benadrukte gisteren bij zijn bezoek aan Parijs dat zijn land samen met Frankrijk en de andere leden van de internationale coalitie luchtaanvallen moest uitvoeren in Syrië om IS uit te schakelen.