"Na 720.000 foto’s lukte het me eindelijk"

Het lijkt bijna een obsessie, maar 6 jaar lang zakte Alan McFadyen enkele dagen per week af naar een meer nabij Kirkcudbright, Schotland, om er de duikvlucht van ijsvogels, op zoek naar vis, te fotograferen. In de hoop ooit die ultieme foto te kunnen maken. Na 720.000 foto’s lukte het de 46-jarige man uiteindelijk en kon hij een kaarsrechte duik in het water van een van de vogels op foto vastleggen. "En daarin zijn nog niet veel fotografen in de wereld geslaagd", aldus McFadyen op diverse Britse media.

Volgens McFadyen heeft hij die afgelopen 6 jaren een 4.200-tal uren aan het meer doorgebracht, maar het is dan ook niet evident ijsvogels op foto te krijgen: "IJsvogels duiken zo snel, als kogels, zodat voor het nemen van een dergelijke foto, vlekkeloos recht, veel geluk nodig is. En veel geduld."

"Er zijn dagen dat ik tot 600 foto’s neem en dat er geen enkele bruikbare tussen zit. Als ik nu terugkijk naar de duizenden en duizenden foto’s die ik genomen heb om dan te komen tot deze ene foto, realiseer ik me pas hoeveel werk erin gekropen is. Maar uiteindelijk ben ik erg trots op het resultaat en op het werk dat ik erin gestoken heb."

"Mijn fascinatie voor ijsvogels heb ik al sinds ik een kind ben, toen mijn grootvader me naar dit meer meenam. Deze vogels zijn ronduit fabuleus. Die prachtige blauwe kleuren."

"Ik weet niet of ik deze foto ooit zal overtreffen."

lees ook