Aantal slachtoffers van mijnen gestegen met ruim 10 procent

Zelfgemaakte mijnen worden weer meer gebruikt en dat resulteert in meer slachtoffers. In 2014 vielen 3.678 dodelijke en gewonde slachtoffers, 12 procent meer dan het jaar voordien. Dat bericht ngo Handicap International op basis van de Landmine Monitor 2015.

De Landmine Monitor is een initiatief van de Internationale Campagne tegen Landmijnen (ICBL), waarvan Handicap International een stichtend lid is. Die campagne zet zich in om het verdrag van Ottawa - het verdrag verbiedt het gebruik, de aankoop, de productie en de opslag van antipersoonsmijnen - te respecteren en heeft bij een herziening van dat verdrag in 2014 de intentie uitgesproken om de wereld tegen 2025 landmijnvrij te krijgen.

Volgens het rapport zijn er nog 57 staten en vier andere grondgebieden waar mijnen liggen. Handicap International zet zich mee in om gebieden te ontmijnen omdat 80 procent van de slachtoffers burgers zijn. Dat komt omdat antipersoonsmijnen en zelfgemaakte explosieven meestal dicht bij waterbronnen liggen of bij openbare infrastructuren.

In 2014 nog in tien landen zelfgemaakte explosieven gebruikt: Afghanistan, Colombia, Irak, Libië, Myanmar, Pakistan, Syrië, Tunesië, Oekraïne en Jemen.