Brandweer informeert in realtime over interventies

De website van de brandweerzone Vlaams-Brabant West zit sinds kort in een nieuw jasje en heeft een bijzondere nieuwigheid: bezoekers kunnen heel simpel in realtime nagaan welke interventies het korps aan het afwerken is.

Aan de hand van een tijdlijn met icoontjes en daarbij het oproepmoment, de aard van de interventie en de locatie, kan je op de site zeer vlot volgen waarmee de brandweerzone bezig is. En dat helemaal tot op de minuut "live" vanaf de melding binnenloopt in de kazerne.

De brandweer Vlaams-Brabant West zou daarmee de eerste Belgische zone zijn die een dergelijk meldingssysteem heeft op haar website. Volgens woordvoerder Alain Habils komt het initiatief er om verschillende redenen.

"Enerzijds willen we de bevolking op een simpele manier tonen waarmee we allemaal bezig zijn", zegt hij. "Anderzijds is het ook interessant voor mensen die op een locatie heel wat hulpdiensten zien staan. Zij kunnen zich zo toch snel een beetje een beeld te vormen wat er aan de hand is Wegens beroepsgeheim gaan we zeker niet tot in detail op de tijdlijn, de informatie blijft zeer beperkt."

In het buitenland bestaan er al langer zulke sites. In Nederland zijn de oproepgegevens van de ambulancediensten en de brandweer niet gecodeerd en kan iedereen online volgen waar, wanneer en waarom de Nederlandse hulpdiensten uitrukken. Alleen de gegevens van politie-oproepen zijn niet openbaar, om begrijpelijke redenen.