Brusselse kerstmarkt gaat allicht toch open

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) waarschuwt dat het verlagen van het dreigingsniveau van 4 naar 3 in nog niet betekent dat de terreurdreiging verdwenen is. Grote manifestaties in Brussel zullen nu geval per geval beoordeeld worden. In elk geval zou de kerstmarkt in Brussel morgen van start gaan zoals gepland.

"Het urgente karakter is weg, maar de dreiging is nog steeds aanwezig. Niveau 3 is niet de normale situatie", zo waarschuwde minister Jambon (N-VA) na de vergadering van de Nationale Veiligheidsdienst. Hij wou ook niet kwijt waarom het dreigingsniveau in Brussel verlaagd werd. Op een vraag met betrekking tot de huiszoekingen van vandaag in Verviers en Sambreville bij Namen, verwijst Jambon naar het federaal parket.

Eerder waren de scholen in Brussel al geopend, zij het onder speciale bewaking en reed de metro in de hoofdstad gedeeltelijk. Vanaf morgenvroeg om zes uur zou het metrosysteem in Brussel zo goed als normaal rijden.  

Dat zou echter niet niet betekenen dat er nu een einde komt aan de aanwezigheid van gewapende politieagenten en militairen aan de schoolpoorten en in de metrostations. Jambon wijst er op dat de dreiging van terreur nog altijd reëel is. Wel zou die gewapende aanwezigheid "progressief" worden aangepast, in functie van de situatie dus.

Het belangrijkste zijn natuurlijk de grote evenementen waar veel volk naartoe gaat. Daarvoor zal de overheid geval per geval oordelen of die al dan niet kunnen doorgaan en dat in overleg met de organisatoren. Dat kan uitstel zijn, afstel of een opening met speciale veiligheidsmaatregelen. Het meest urgent daarbij is de Brusselse kerstmarkt die morgen zou geopend worden. Vanavond is bekendgemaakt dat de kerstmarkt morgen van start zal gaan. De formele beslissing zou morgen genomen worden door de gemeenteraad van Brussel, zo heeft de woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur (PS) laten weten.

Het speciale telefoonnummer 1771 blijft overigens behouden om de bevolking te blijven informeren. De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) roept overigens op tot blijvende waakzaamheid, ondanks het terugschroeven van het dreigingsniveau.

Niet iedereen is overigens te spreken over de beslissing. Eric Tomas (MR), de burgemeester van Anderlecht klaagt erover dat hij nog atlijd geen precieze informatie heeft gekregen. Eenzelfde reactie is er bij zijn collega van Sint-Pieters-Woluwe, Benoît Cerexhe (CDH). In Wemmel blijven de scholen morgen ook nog gesloten. Vilvoorde zou morgen een beslissing over de scholen nemen.