Charles Michel: "De dreiging ligt voor ons"

Tijdens het vragenuur in de Kamer heeft premier Charles Michel geantwoord op vragen van de parlementsleden. Vooral op de communicatie van de verschillende ministers kwam er kritiek. "In tegenstelling tot de toestand in Parijs, ligt de dreiging bij ons nog voor ons", zei de premier.

Charles Michel (MR) beklemtoonde dat hij begrip heeft voor de vele vragen en bedenkingen, en dat hij graag alles goed wil uitleggen in het parlement. "Ik wil een pedagoog zijn", zei hij. Hij schetste het verloop van de situatie dag na dag, waarbij hij nogmaals herhaalde dat er aanwijzingen waren voor aanslagen.

Veel nieuwe informatie gaf de premier echter niet. Wel zei hij dat "een minister van Onderwijs", Joëlle Milquet (CDH), de beslissing nam om de scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te sluiten.

De meeste kritiek, o.a. van Laurette Onkelinkx (PS), kwam op de manier waarop de verschillende ministers de voorbije dagen hebben gecommuniceerd, en die nog meer verwarring en angst zouden hebben opgewekt. "Het is niet de communicatie die angst zaait, dat zijn de terroristen", reageerde Michel."In tegenstelling tot in Parijs ligt bij ons de dreiging vóór ons en kunnen we ons niet permitteren om alles te onthullen."

"Het OCAD neemt onafhankelijk de beslissingen"

Michel reageerde ook op bemerkingen in de Kamer over de aanpak.

"Ik ben verontwaardigd dat er vandaag nog altijd ervaren parlementsleden zijn die niet weten dat het OCAD onafhankelijk beslissingen neemt, zonder politieke inmenging", zei de premier fors.

Michel richtte zich tot slot tot de bevolking. "We hebben onmiddellijk gehandeld, zonder te wachten, met de nodige koelbloedigheid. We gaan voortdoen, onze waarden staan op het spel, de democratie. Wij zullen niet kiezen tussen vrijheid en veiligheid."