Comeos hoopt dat verlaging psychologisch effect heeft op klanten

Comeos-topman Dominique Michel hoopt dat de verlaging van het dreigingsniveau, van 4 naar 3, een psychologisch effect zal hebben op de klanten. "Er bestaat toch een grote vrees bij de bevolking, maar hopelijk zal deze verlaging een positieve impact hebben."

De verlaging van het dreigingsniveau is goed nieuws voor de handelsfederatie. "De dreiging blijft voor het hele land op niveau 3, en de toestand is dus nog niet normaal." Toch is de Comeos-topman hoopvol voor de eindejaarsperiode. "Voor sommige ketens vormt de maand december een derde van hun omzet", merkt hij op.

Dat de handelaars druk uitgeoefend zouden hebben om het dreigingsniveau zo snel mogelijk te laten zakken, ontkent Michel ten stelligste. "Vanaf het begin heb ik geweigerd om cijfers te geven van de omzet die de winkels zouden mislopen. Het zou ook onverantwoord geweest zijn, omdat we niet over de nodige info beschikken om dat dreigingsniveau te bepalen."

Begin deze week had Comeos gewezen op de gebrekkige communicatie van de overheid over de terreurdreiging. "We hebben vastgesteld dat er heel weinig coördinatie is tussen de verschillende beleidsniveaus. Bedrijven weten niet goed wat ze moeten doen. Zo heb ik zelf, toevallig via een tweet van een minister, zondagavond gezien dat de winkelcentra maandag zouden moeten sluiten. Voor de voedselveiligheid heeft Comeos al een alert-systeem. Waarom dat ook niet invoeren voor andere problemen? " De organisatie bezorgt in de loop van de komende weken een duidelijk voorstel aan de premier en de minister van Binnenlandse Zaken.