Duitsland wil verkenningsvliegtuigen naar Syrië sturen

Duitsland gaat zes Tornado-verkenningsvliegtuigen inzetten om de Franse interventie in Syrië te ondersteunen. Dat zegt de defensiespecialist van regeringspartij CDU. Het nieuws is echter nog niet bevestigd door het Duitse ministerie van Defensie. "We willen ons engagement in de strijd tegen IS verhogen", aldus Henning Otte.
Verwendung weltweit, usage worldwide

Volgens de defensiespecialist van Merkels CDU/CSU zijn hij en zijn collega's van de andere fracties vanmorgen van de maatregel op de hoogte gebracht.

"We zullen niet enkel onze opleidingsmissie in Noord-Irak versterken, maar ook onder meer met RECCE-verkenningstornado's in Syrië ons engagement in de strijd tegen IS opdrijven." Duitsland zal de door de tornado's gemaakte beelden delen met de coalitiepartner. Daarbovenop worden een Airbustankvliegtuig en een militaire satelliet voor het maken van beelden ingezet.

Voldaan aan de Franse vraag

Op vraag van de Franse president François Hollande zullen het fregat "Hamburg" en diens bemanning het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle bijstaan. Het is vanop dat vliegdekschip - dat overigens nu al assistentie krijgt van het Belgische fregat Leopold I- dat Franse  gevechtsvliegtuigen vertrekken naar Syrië.

In Berlijn valt te horen dat Duitsland hiermee voldoet aan de Franse vraag om extra militaire steun.

Duitse militaire interventies in het buitenland liggen -sinds de Tweede Wereldoorlog- erg gevoelig. De Duitse grondwet bepaalt immers dat voor de inzet van de Bundeswehr altijd de toestemming van het parlement vereist is. De voorbije decennia  nam Duitsland onder meer deel aan militaire interventies in de Balkan en Afghanistan.