Eagles of Death Metal wil terugkeren naar Bataclan

De Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal is van plan opnieuw op te treden in de Parijse concertzaal Bataclan. "Ik wil de eerste zijn die in de Bataclan speelt wanneer de zaal heropent", zegt frontman Jesse Hughes in een interview met Vice News.

Tijdens de terreuraanslagen die op vrijdag 13 november in Parijs plaatsvonden, trad Eagles of Death Metal op in de concertzaal Bataclan toen de jihadistische schutters het vuur openden. 89 mensen kwamen in de muziekclub om het leven.

De muzikanten van de band willen nu terug het podium in de Bataclan beklimmen. "Onze vrienden zijn naar daar gegaan om rock-'n-roll te zien, en zijn gestorven. Ik wil opnieuw naar daar en leven", zei frontman Jesse Hughes in een interview met de website Vice (zie ook video onderaan).

Eagles of Death Metal annuleerde tijdelijk alle concerten maar is wel van plan zijn Europese tournee te hervatten. "We hebben geen keuze. We moeten de tournee afmaken", zegt drummer Josh Homme. "Niet alleen voor onszelf en de fans. Of voor onze overleden merchandisingmanager Nick Alexander. Dit is onze manier van leven." Homme staat af en toe met de band op het podium maar was er in Parijs zelf niet bij.

Kogels voor elkaar opvangen

Vice News had afgelopen weekend al een eerste deel van het interview online geplaatst. Daarin zei de frontman Jesse Hughes dat hij aanvankelijk nog naar de rand van het podium was gelopen toen hij zag dat er geschoten werd. "We waren er niet zeker van of ze op ons schoten, of wat precies aan de hand was."

Volgens Hughes kwamen veel mensen in de concertzaal om het leven omdat ze hun vrienden niet wilden achterlaten. Volgens hem sprongen ze zelfs voor elkaar om de kogels op te vangen.

Bekijk het integrale interview