Er groeit kritiek op Charles Michel - Johanne Montay

Hij moest zich een beetje als Bush in zijn bunker op 11 september voelen: premier Charles Michel, hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, die de veiligheid van het land op zijn schouders draagt. Doet hij het goed, te weinig of te veel? Hoe voelen de Franstaligen en de Brusselaars zich na twee dagen dode hoofdstad? Is er echte politieke eendracht aan de Franstalige kant?
labels
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

Vorige donderdag was er geen oppositie meer in het parlement. “Allemaal samen tegen terreur”. Zelfs “Laurette-mitraillette” (sorry, dit is op dit moment misschien niet gepast) was enthousiast. “Mijn fractie staat aan de zijde van degene die tegen obscurantisme vechten”, zei ze na de toespraak van de premier. Toch zei ze ook dat men lessen moet trekken uit de jaren waarin George W. Bush aan de macht was in de VS. Sancties, ja, maar ook wel preventie.

Nog verrassender was het communiqué van de Franstalige christen-democraten van CDH, vorige maandag, toen de vakbonden in Henegouwen alle metro's en bussen in Charleroi en Doornik stillegden. Een staking tegen de sociale maatregelen van de regering-Michel. CDH schreef toen dat ze “het behoud van bepaalde vakbondsacties betreurde”, omwille van de nodige eendracht van de politieke macht, tegen de dreiging. Het ACV-hoofd viel wellicht van verbazing van zijn stoel…  want de staking werd zowel door ABVV als door ACV gevoerd.

En Ecolo, dan? De partij begint nu afstand te nemen van de antiterreurmaatregelen en de communicatie van Michel. “Niets is veranderd, en toch mogen scholen en metro opnieuw opengaan… De communicatie werkt niet meer.” Zakia Khattabi, voorzitster van Ecolo, eist dat Charles Michel uitleg komt geven in het parlement. Gedaan met de heilige unie…

Regeringscommunicatie

Heeft de regering wel aanslagen vermeden? Twee kranten (L’Echo en De tijd) schreven dinsdag alvast dat dat wel het geval is geweest. Maar niemand wil deze informatie formeel bevestigen. Als het zo is, waarom heeft Charles Michel dat niet tijdens de laatste persconferentie gezegd?

Mogelijk wandelen er twee mogelijke terroristen rond in België of elders (Salah Abdeslam en Mohamed Abrini) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders liet in een gesprek met de Amerikaanse zender ABC vallen dat er nog 10 zwaargewapende verdachten rondlopen. Ja, tien… Waarom spreekt Michel dan over vermeden aanslagen?

Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Gewest reageerde boos. “Ik vraag dat er gestopt wordt met politieke zinnetjes over de dreiging. Men moet stoppen met de angst te voeden en de bevoegde mensen hun werk laten doen.” Gedaan met de heilige unie…

En de Franstalige “Jan met de pet”, wat denkt hij? Als ik “Jan” zou zijn, dan zou ik me vragen stellen, ofwel over de sluiting van scholen tijdens 2 dagen, ofwel over de heropening van de scholen en de metro terwijl dreigingsniveau 4 nog altijd van kracht is.

En wat is er gebeurd sinds het dreigingsniveau werd verhoogd? Er is niks veranderd wat Salah Abdeslam betreft… Kan Michel beslissen dat de maatregelen rond het verhoogde dreigingsniveau afgebouwd worden? Of kan dat pas als de bende van Parijs en haar logistieke netwerk in de cel zit?

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.