Europees Parlement komt "doorstart" LuxLeaks-commissie overeen

Er komt geen einde aan de LuxLeaks-commissie in het Europees Parlement. Tijdens een vergadering van de fractievoorzitters is overeengekomen een "doorstart" te maken, luidt het in Straatsburg. Op een nieuwe vergadering wordt volgende week woensdag beslist of het huidige mandaat behouden wordt.

De LuxLeaks-commissie - officieel de commissie Fiscale rulings - werd begin dit jaar opgericht nadat aan het licht gekomen was dat in Luxemburg honderden bedrijven en rijke families belastingafspraken met de autoriteiten hadden gemaakt.

De commissie deed de afgelopen zes maanden onderzoek naar de manier waarop overheden gebruikmaakten van fiscale rulings met multinationals en andere belastingplichtigen. Haar rapport met aanbevelingen werd gisteren goedgekeurd door het voltallige parlement.

Omdat bij verschillende parlementsleden het gevoel leeft dat "het werk nog niet af is", werd de druk groot om het mandaat van de commissie te verlengen. De politieke fracties kwamen reeds overeen de commissie nog niet op te doeken, de fractievoorzitters hoefden dat besluiten enkel te formaliseren. Nadat hun beslissing een eerste keer werd uitgesteld, kwamen ze donderdag dan toch overeen dat er een doorstart zal worden gemaakt. Over de details spreken ze zich volgende woensdag uit, tijdens een nieuwe conferentie van voorzitters.

"Geen afzwakking van mandaat tolereren"

Omdat het mandaat van de huidige LuxLeaks-commissie over enkele dagen oploopt, zal het formeel gesproken over een nieuwe commissie gaan. Het is wel de bedoeling dat het mandaat van de LuxLeaks-commissie overgenomen wordt. De duur zou opnieuw zes maanden bedragen.

Wellicht zullen de commissieleden dezelfde zijn. Hugues Bayet (PS) en Philippe Lamberts (Ecolo) zijn momenteel de Belgische effectieve leden, Gerolf Annemans (VB), Philippe De Backer (Open VLD) en Tom Vandenkendelaere (CD&V) zijn plaatsvervangers.

De groene fractie waarschuwt dat ze geen afzwakking van het huidig mandaat zal tolereren. "Als er geen steun is voor een robuust onderzoeksmandaat, zullen we ons pleidooi voor een onderzoekscommissie met volheid van bevoegdheden herhalen", luidt het. Fractieleider Philippe Lamberts beschuldigt parlementsvoorzitter Martin Schulz ervan "politici die rechtstreeks bij het schandaal betrokken zijn", zoals EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, uit de wind te willen zetten.