Flickr helpt Library of Congress raadselachtige gadgets te verklaren

Enkele tientallen foto's waarop gekke en volstrekt onbekende voorwerpen zijn te zien: die heeft de Library of Congress op Flickr gegooid in de hoop dat de gebruikers van de website de raadselachtige gadgets kunnen identificeren. Met succes, want sommige items hebben inmiddels een naam gekregen.

De Library of Congress is de nationale bibliotheek van de VS en één van de belangrijkste bibliotheken in de wereld. De instelling in Washington D.C. herbergt tal van collecties, waaronder de Harris & Ewing Collection. Dat is een uitgebreide verzameling foto's en glasplaten afkomstig van de gelijknamige fotostudio die vooral in de eerste helft van de 20e eeuw actief was in en rond de Amerikaanse hoofdstad.

Op verschillende afbeeldingen van de collectie staan mensen die vreemd ogende en volstrekt onbekende voorwerpen hanteren zonder dat erbij staat vermeld om wie of wat het gaat. Omdat de Library of Congress ze niet zelf kan identificeren, heeft ze de hulp ingeschakeld van de gebruikers van Flickr. Dat is een website waarop eenieder foto's en video's kan delen.

De bibliotheek heeft enkele tientallen ongeïdentificeerde foto's op de site geplaatst in de hoop zo meer over de afgebeelde gadgets te weten te komen. Dat heeft inmiddels positieve resultaten opgeleverd.

Zo blijkt de vrouw op de onderstaande foto een psychograaf op het hoofd te dragen, een machine gebruikt door frenologen die de afmetingen van de schedel meet om zo te bepalen welke mentale eigenschappen iemand bezit. Voor alle duidelijkheid: frenologie is een leer die de wetenschap inmiddels achterwege heeft gelaten.

Wie de Library of Congress een handje wil helpen bij de identificatie van de andere foto's, kan terecht op deze Flickrpagina.