Frankrijk had geen informatie ontvangen vóór de aanslagen

Voorafgaand aan de terreuraanslagen van 13 september heeft Frankrijk geen enkele informatie ontvangen over een dreigende aanval. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verklaard aan televisiezender France 2.

"De enige informatie over de bewegingen van die terroristen heeft ons de dag na de aanslagen bereikt, via een dienst buiten de Europese Unie", aldus Cazeneuve.

Na de aanslagen "hebben we een inlichting gekregen, één enkele, die stelde dat de terroristen enkele weken eerder via Griekenland gepasseerd waren", klinkt het nog. De speurders die de aanslagen onderzoeken, stellen dat twee van de drie zelfmoordterroristen die zich in het Stade de France opbliezen zich gemengd hadden tussen Syrische oorlogsvluchtelingen die naar Europa kwamen.

Het is niet de eerste keer dat de Franse minister kritiek lijkt te geven op de Europese diensten. Eerder liet Frankrijk al weten dat de terrorist Abdelhamid Abaaoud - de vermoedelijke planner van de aanslagen in Parijs -  mede dankzij de Marokkaanse inlichtingendiensten kon getraceerd worden.

Cazeneuve zei bij France 2 ook niet uit te sluiten dat de noodtoestand in Frankrijk - die nu geldt voor drie maanden - zal verlengd als dat nodig mocht blijken.