Gaat België zonder klimaatakkoord naar Parijs?

Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) zegt dat achter de schermen hard gewerkt wordt om niet met lege handen naar Parijs te moeten trekken. Aan de vooravond van de klimaattop is er nog steeds geen akkoord over hoe de inspanningen in België verdeeld moeten worden.

Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) werd gisteren in het Vlaams Parlement aangesproken over het uitblijven van een intra-Belgisch akkoord over de klimaatopwarming. "We zijn nog volop aan het onderhandelen in een constructieve sfeer. We hopen voor de start van de klimaattop in Parijs tot een akkoord te komen", zei Schauvliege.

Maandag vindt de officiële opening van de klimaattop in Parijs plaats. Leiders van meer dan 190 landen komen in de hoofdstad samen om een beleid uit te stippelen tegen de klimaatopwarming. Momenteel warmt de aarde op met gemiddeld 4°. De doelstelling van de klimaatconferentie in Parijs is om de opwarming te beperken tot 1,5° a 2°C.

In oktober lag al een intra-Belgisch akkoord op tafel, maar het akkoord werd naar de prullenmand verwezen omdat Vlaanderen te veel zou moeten bijdragen. Volgens Schauvliege wordt sindsdien hard achter de schermen gewerkt om opnieuw tot een akkoord te komen. "Maar het zou niet verstandig zijn om te zeggen wat er nu allemaal op tafel ligt. We werken er in alle stilte aan."

Veel scepticisme

Ondertussen lijkt de Vlaming het vertrouwen in de klimaattop te verliezen. De helft van de Vlamingen zou pessimistisch zijn over de klimaatconferentie en bijna 60 procent van de ondervraagde respondenten zegt dat de Belgische politici de urgentie van de klimaatopwarming niet beseffen. Dat blijkt uit een online enquête van iVox bij duizend respondenten voor de krant De Standaard.

Wel zou de Vlaming bezorgd zijn om de klimaatsverandering. 46 procent van de respondenten noemt de opwarming van de aarde zelfs een grotere bedreiging dan terrorisme, oorlog of de economische crisis.

Ook uit een peiling van "Panorama" blijkt dat de helft van de Vlamingen zich betrokken of extreem betrokken voelt bij de klimaatproblematiek. 60 procent vindt zelfs dat de regering moet worden veroordeeld voor schuldig verzuim.