Hollande en Poetin willen samen IS aanpakken

Frankrijk gaat voortaan samenwerken met Rusland in de strijd tegen jihadistische terreurgroepen in Syrië. Dat is gezegd na een bezoek van de Franse president François Hollande aan zijn Russische collega Vladimir Poetin in Moskou.

Vlak na de aanslagen in Parijs stuurde de Franse president François Hollande al aan op een internationale coalitie tegen IS, de terreurorganisatie die ook de crash van het Russische passagiersvliegtuig in de Sinaï opeiste.

Eerder al kreeg Hollande daarvoor de steun van de Britse premier David Cameron en gisteren nog van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Vandaag wou Hollande met een bezoek aan Rusland ook Vladimir Poetin in de coalitie tegen IS betrekken. Dat lijkt gelukt te zijn, want na de aanslag tegen het Russische passagiersvliegtuig in Sinaï lijkt het oost-westconflict over Oekraïne en andere zaken minder belangrijk dan de oorlog tegen de gemeenschappelijke vijand.

Vanavond heeft Hollande aangekondigd dat zijn luchtmacht samen gaat werken met de Russische vliegtuigen in Syrië. Er zou afgesproken zijn dat die voortaan enkel IS en andere jihadistische terreurgroepen zouden bestoken. Parijs en Moskou zullen ook informatie over IS en andere doelwitten in Syrië uitwisselen en elkaar op de hoogte houden van hun activiteiten daar.

Over de situatie in Syrië blijven de twee presidenten het grondig oneens. Voor Hollande moet de Syrische leider Assad opstappen, Poetin blijft zijn bondgenoot vooralsnog trouw.

Enkele dagen geleden kreeg de coalitie tegen IS een flinke knauw toen een Russische Su-24-gevechtsvliegtuig werd neergehaald door Turkse F-16's. Het was de eerste keer sinds 1952 dat een vliegtuig van een NAVO-lidstaat een Russische toestel neerschoot en de dood van één van de piloten heeft in Rusland tot grote woede geleid. Toch lijkt die eerder gericht te zijn tegen Turkije zelf en niet tegen de NAVO in het algemeen. Die alliantie zegt het Turkse luchtruim te willen verdedigen, maar heeft zich in deze kwestie vrij germatigd opgesteld, wat ook Moskou niet ontgaan is.