Italië investeert fors in cultuur in strijd tegen terreur

Tegelijk met een forse investering van 1 miljard euro in de strijd tegen terreur, trekt Italië 1 miljard euro uit om cultuur te promoten. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi aangekondigd.

Renzi deed zijn aankondiging gisteren in het Capitool in Rome, de officiële zetel van de burgemeester van de Italiaanse hoofdstad. Alles samen wil hij twee miljard euro uittrekken om terreur te bestrijden. Eén miljard euro gaat naar de versterking van de cyberveiligheid en de modernisering van de Italiaanse politie en het Italiaanse leger.

Opvallend: het andere miljard pompt hij in cultuur. "Het motto van Italië, dat luid weerklinkt in de rest van Europa en de wereld, luidt dat voor elke euro die we in veiligheid investeren, we ook een euro in cultuur investeren", zei hij.

Concreet wil hij de grote steden in Italië 500 miljoen euro toeschuiven om de problemen in hun buitenwijken aan te pakken. Met de overige 500 miljoen euro wil hij studiebeurzen uitschrijven, alle Italianen van 18 een "cultuurkaart" ter waarde van 500 euro geven en een belastingvermindering financieren voor Italianen die zelf in cultuur investeren.

"Zij vernietigen standbeelden, wij willen blauwhelmen van cultuur", verwees hij naar terreurgroepen als IS. "Zij verbranden boeken, wij bouwen bibliotheken. Zij verspreiden terreur, wij antwoorden met cultuur."

Deze maatregelen wil Renzi onder meer financieren door een belastingkorting voor bedrijven met een jaar uit te stellen. Ook als die ingreep niet volstaat, wil hij doorzetten. "Het humanitaire pact is belangrijker dan het stabiliteitspact", meent hij, waarmee hij verwijst naar de strenge begrotingsafspraken die gelden voor landen van de eurozone.