John Crombez: regering pakt terreur "onprofessioneel" aan

Tot nog toe stond de oppositie in het terreurdossier als één man achter de regering. Voorzitter van de SP-A John Crombez doorbreekt na twee weken echter de stilte. De organisatie en communicatie zijn "onprofessioneel" en de maatregelen die genomen worden zijn "politiek gemotiveerd". Dat zei Crombez aan VRT Nieuws.
Jasper Jacobs

Hoezo onprofessioneel? Crombez: "Je ziet dat door de aanpak van de voorbije dagen de onrust alleen maar is toegenomen. Ik vraag me echt af of de mensen die nu aan het roer zitten ook de experten zijn. Het is te veel politiek gestuurd."

Tot nog toe vormde de oppositie één front met de regering. Crombez: "In het begin hebben we meteen gezegd dat we allemaal gingen samenwerken, want er was maar één doel: de veiligheid. Nu zijn we twee weken verder en zie je dat niet alleen de communicatie maar ook het uitrollen van de maatregelen politiek gemotiveerd is. En het resultaat is gewoon niet goed genoeg."

Te veel tegenspraak

Volgens de voorzitter werden we de afgelopen dagen overspoeld door uitspraken van verschillende politici die elkaar ook nog eens tegenspreken.

"We hebben een opeenvolging van tegenspraak gezien de afgelopen dagen. De minister van Binnenlandse Zaken die zegt dat er een aanslag verijdeld is en dat blijkt achteraf gewoon niet waar . Of nog: niveau 4 en de scholen gaan dicht. Niveau 4 een week verlengen en de scholen gaan weer open."

Nood aan een regeringscommissaris

Crombez zegt dat er genoeg veiligheidsexperten zijn, maar dat de besluitvorming te weinig door deze experten gebeurt. "We pleiten dan ook voor één regeringscommissaris. Zo weten we zeker dat de coördinatie door experten gebeurt. Want zoals het nu loopt is het verre van optimaal."