Knelpuntberoep: explosievenhond

Het opleidingscentrum voor explosievenhonden in Neerhespen (Vlaams-Brabant) is heel druk bevraagd wegens de huidige terreurdreiging. De dienst kan de vraag volgen, maar vraagt wel extra capaciteit. Het gaat om een specifieke jobomschrijving, want begeleider en hond werken heel nauw samen.
(archieffoto Parijs)

"Wij zijn momenteel heel druk bevraagd", vertelt ons Ronny Vandaele van het opleidingscentrum in Neerhespen. In het kader van de terreurdreiging krijgen ze een verhoogd aantal oproepen om bijstand te leveren met explosievenhonden bij doorzoekingen. In totaal hebben zijn er bij de federale politie een 9 tal explosievenhonden, die bij 6 begeleiders zitten.

Er zijn evenwel nog explosievenhonden buiten de federale politie, onder meer bij Defensie. De politie werkt op dat vlak nauw met Defensie samen. "En als het moet, kunnen wij op hulp rekenen van buitenlandse collega's", zegt Vandaele.

Voorlopig kan de dienst nog op alle aanvragen ingaan, maar "er is een uitbreiding van de capaciteit gevraagd en die zal de komende weken en maanden worden ingevuld. De directie hondensteun wil vermijden dat ze niet meer op de aanvragen zouden kunnen ingaan. Een knelpuntberoep? Ja, zo zou je het kunnen stellen", lacht Vandaele. 

De honden worden geselecteerd op basis van "will to please", de mate dat ze willen werken met hun begeleider, zegt Vandaele aan onze collega's van Radio 2 Vlaams-Brabant. "Voor de hond is dat een spel, het zoeken, om dan een beloning te krijgen." Verschillende rassen komen in aanmerking: "Dat kan een Mechelse scheper zijn, maar ook een Duitse scheper, een border collie, een springerspaniël enz."