Koptische paus brengt voor het eerst in decennia bezoek aan Jeruzalem

De koptische paus Tawadros II brengt voor het eerst in decennia een bezoek aan Jeruzalem, waar hij aanwezig zal zijn op de begrafenis van de orthodoxe aartsbisschop van Jeruzalem.

"Zelfs paus Shenouda III", die in 2012 overleed na de koptisch-orthodoxe kerk gedurende bijna 40 jaar te hebben geleid, "en zijn voorganger Cyrillus VI", die van 1959 tot 1971 aan het hoofd stond van het instituut, begaven zich nooit naar Jeruzalem, zo verklaarde de woordvoerder van de kerk.

Hoewel Egypte in 1979 vrede sloot met Israël verbood Shenouda III zijn volgelingen om naar Jeruzalem te gaan zolang het Israëlisch-Palestijnse conflict niet was opgelost. Paus Tawadros gaat enkel voor de begrafenis naar Jeruzalem, en voor niets anders, aldus nog de woordvoerder, die benadrukte dat het standpunt van de kerk ongewijzigd blijft.

De orthodoxe kopten vertegenwoordigen 6 à 10 procent van de Egyptische bevolking en vormen de belangrijkste christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten.