Loges in Parijse opera verhitten de gemoederen

In Parijs heeft de Société pour la Protection des Paysages et de l'Esthétique de la France (SPPEF) een rechtszaak aangespannen tegen de directie van de Opéra Garnier. De reden? De opera heeft een hele resem scheidingswanden tussen de loges verwijderd om meer bezoekers te kunnen ontvangen. Dat zou zonder de nodige toestemming zijn gebeurd én het zou de historische waarde van het 19e-eeuwse gebouw aantasten.
De loges met scheidingswanden (rechts van de zuilen) en zonder (links van de zuilen).

Meester Benoît Jorion heeft de rechtszaak vanmorgen aangespannen in naam van de SPPEF. Hij eist dat de Opéra Garnier onmiddellijk stopt met het verwijderen van de scheidingswanden.

Alles begon in augustus jongstleden toen de operadirectie besliste een twaalftal scheidingswanden tussen de loges op de eerste en de tweede etage te verwijderen. Waar vroeger slechts vier mensen in één loge konden plaatsnemen, kan de opera nu liefst twaalf operaliefhebbers in elke loge een plaatsje bieden. Per jaar levert dit een meeropbrengst van 600.000 euro aan entreegelden op, een opsteker in tijden van besparingen die de culturele sector ook in Frankrijk treffen.

In de plaats van de oude scheidingswanden, plant de operadirectie mobiele scheidingswanden. Tijdens de operavoorstellingen zullen die worden ingetrokken om zoveel mogelijk mensen te kunnen ontvangen. Tussenin zullen ze worden uitgevouwen om de majestueuze aanblik van de zaal te vrijwaren.

Direction régionale des affaires culturelles

De ingreep en de plannen van de operadirectie zijn niet naar de zin van de SPPEF. De organisatie is van mening dat de oude scheidingswanden een integraal onderdeel uitmaken van het oorspronkelijke ontwerp van de operazaal. Door ze te verwijderen, is de historische waarde van het gebouw aangetast, zo stelt de SPPEF. Bovendien zijn nu steunbalken zichtbaar die vroeger netjes achter de scheidingswanden zaten verborgen en is ook het lichteffect van de plafonnières in de loges verstoord.

De SPPEF stoort zich ook aan het feit dat de operadirectie de scheidingswanden heeft verwijderd zonder hiervoor toestemming te vragen bij de Direction régionale des affaires culturelles (Drac), een onderdeel van het Franse ministerie van Cultuur. Die officiële goedkeuring is pas eergisteren verleend.

De beslissing van de rechter wordt eerstdaags verwacht.

Opéra Garnier

De Opéra Garnier is gebouwd tussen 1861 en 1875 door architect Charles Garnier in opdracht van Napoleon III. Het is het grootste operagebouw ter wereld met een oppervlakte van ruim elfduizend vierkante meter. Het plafond van de operazaal is in 1964 beschilderd door Marc Chagall.

FOTO: De loges mét scheidingswanden

FOTO: De loges zonder scheidingswanden

FOTO: Een blik binnenin de huidige loges