Minister heeft niet het laatste woord over "bibberpremie" De Lijn

Op aandringen van de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) overlegt De Lijn opnieuw met de vakbonden over de "bibberpremie" voor chauffeurs die naar Brussel rijden. De uiteindelijke beslissing over de gevarenbonus blijft echter in handen van de vervoersmaatschappij zelf.

De Lijn was met de vakbonden overeengekomen dat de chauffeurs die naar de hoofdstad moeten elke dag een premie van bruto 50 euro zouden krijgen, zolang dreigingsniveau 4 blijft. Minister Weyts gaf gisteren aan dat hij dat een "verkeerd signaal" vindt.

Tijdens een gesprek met de vervoersmaatschappij heeft de minister opnieuw laten verstaan dat hij de premie een slecht idee vindt. "Het gaat niet op dat we onze kinderen opnieuw de bus opsturen, maar tegelijkertijd een premie geven de persoon die met die bus rijdt."

De finale beslissing over de premie blijft echter in handen van De Lijn zelf. Daarenboven heeft de maatschappij al een ondertekend contract met de vakbonden. Toch is de minister optimistisch dat De Lijn tot inkeer zal komen: "Ik denk dat ondertussen iedereen wel inziet dat de gevarenpremie een slecht signaal is. Op basis daarvan vraag ik om ermee te stoppen en opnieuw het overleg met de vakbonden aan te gaan."