Paus: "Naam van God kan geweld niet rechtvaardigen"

Paus Franciscus heeft in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, de eerste halte van zijn Afrikareis, de radicalisering van jongeren veroordeeld en elk geweld gehekeld dat gepleegd wordt in de naam van God. Tegelijk riep hij op tot "etnische en religieuze verzoening". De paus begon zijn Afrikatrip in Kenia, en reist daarna door naar Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De opkomst was enorm. Langs het parcours dat de paus maakte met de pausmobiel, stonden de mensen rijendik. Het was ook lang aanschuiven voor wie de misviering wou bijwonen. De regen in Nairobi schrikte de mensen niet af.

"De naam van God kan geweld en haat niet rechtvaardigen", zei de paus tijdens een toespraak voor de leiders van de verschillende religies in Kenia, moslims, protestanten en anglicanen.

Franciscus hekelde daarbij het feit dat "jongeren worden geradicaliseerd in de naam van religie" om "barbaarse aanvallen" te plegen. Hij noemde daarbij onder meer de gewelddaden in Westgate Mall, Garissa en Mandera.

Katholieken en moslims

De katholieke kerk neemt snel uitbreiding in Afrika. Volgens schattingen zal het aantal gelovigen tegen 2050 meer dan verdubbeld zijn, tot een half miljard. Tegelijk gaat ook het aantal moslims even snel omhoog. Hun aantal zou tegen 2050 670 miljoen bedragen. Daarbovenop komen de verschillen tussen de vele stammen.

"Onze maatschappij krijgt te maken met verdeeldheid, of het nu etnisch, religieus of economisch is. Alle mensen van goede wil wordt gevraagd om verzoening, vrede en vergevingsgezindheid na te streven", zei Franciscus. 

"Ik heb meer schrik van de muggen"

Op de vooravond van de belangrijke klimaattop in Parijs had de paus ook aandacht voor het milieu. Een van zijn eerste daden op Keniaanse bodem, was het planten van een boom. "De uitdaging voor mens en natuur is misschien nog groter. Het is onze verantwoordelijkheid om de schoonheid en integriteit van de natuur te bewaren voor volgende generaties."

De veiligheidsmaatregelen voor de paus zijn enorm, maar daarover maakt Franciscus zich geen zorgen. Op zijn vlucht vertelde hij de journalisten: "Het enige waar ik bezorgd over ben, zijn de muggen. Hebben jullie spray mee?"

Vooral het laatste onderdeel van de trip, naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, baart zijn veiligheidsmensen zorgen.