Peeters onderzoekt "sjoemelsoftware" in toestellen

Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) laat onderzoeken in welke mate fabrikanten veroudering inbouwen in hun toestellen. Tegelijk wil hij nagaan welke maatregelen hij kan nemen om toestellen langer te laten meegaan. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen, en bevestigt de minister aan VRT Nieuws.

Het vermoeden bestaat al langer dat sommige fabrikanten bewust hun toestellen laten verouderen zodat we sneller een nieuw exemplaar moeten kopen. Het gaat bijvoorbeeld om de printer die het begeeft net na de garantieperiode, of de wasmachine die niet meer naar behoren werkt. Kris Peeters (CD&V) laat nu onderzoeken wat er precies van waar is.

"Iedereen kent wel het fenomeen van bijvoorbeeld een smartphone die na enkele updates zoveel trager begint te werken. Er zijn veel producten die verouderen van zodra de garantieperiode afloopt en ik wil onderzoeken of dat bewust gebeurt", zegt Peeters.

De bedoeling van het onderzoek is de consumentenbescherming uit te breiden. Bijvoorbeeld door de garantietermijnen te verlengen en regels op te leggen over de beschikbaarheid van wisselstukken, maar ook door controle op misleidende milieuclaims. Tegen september volgend jaar zou het dossier rond moeten zijn.

"Dit zijn zaken die we niet kunnen dulden. Omdat het de consument misleidt, omdat het ook de handelaars in de problemen brengt, én omdat het ons verder weg leidt van een duurzame toekomst", zo klinkt het.

De wasmachines van Test-Aankoop

Test-Aankoop pleit al sinds augustus voor een verhoging van de levensduurte en dus de duurzaamheid van elektronische toestellen. De consumentenorganisatie voerde een onderzoek uit bij verschillende types van wasmachines. Ze ontdekten dat hoewel wasmachines gemiddeld twintig jaar zouden moeten meegaan, de meeste het al veel vroeger begeven.

Test-Aankoop vindt dat de fabrikanten geen snel verslijtende onderdelen meer mogen inbouwen in de machines, zeker niet wanneer ze moeilijk te vervangen zijn. De levensduur van het toestel moet ook duidelijker vermeld worden op het etiket.

Meest gelezen