Portugal krijgt een erg linkse regering

In Portugal heeft de nieuwe regering van de socialistische premier Antonio Costa de eed afgelegd. Het kwam meteen tot een aanvaring met de conservatieve president Anibal Cavaco Silva.

Bij de recente verkiezingen kwam de liberaal-conservatieve PSD van voormalig premier Pedro Passos Coelho als grootste partij uit de bus, maar die had geen absolute meerderheid meer. Passos Coelho vormde daarop een minderheidsregering, maar die werd door de linkse partijen in het parlement ten val gebracht.

Daarop kon de socialistische voorman Antonio Costa een coalitieregering op de been brengen, ook een minderheidskabinet dat in het parlement nochtans de steun zou krijgen van de communisten, de groenen en het marxistische Links Blok, een Portugese versie van Syriza in Griekenland.

De installatie van die regering verliep niet zonder horten en stoten. De conservatieve president Anibal Cavaco Silva waarschuwde de regering ervoor om de relaties met de Europese instellingen en geldschieters niet te verstoren, zoals Syriza eerder in Griekenland heeft gedaan. Tegelijk uitte de president twijfels over de politieke stabiliteit van de regering, iets wat dan weer tot een vinnige reactie van premier Costa leidde.

De linkse regering wil het besparingsbeleid van de voorbije regeringen terugdringen. Dat zou echter tot een nieuwe crisis met de EU en de geldschieters kunnen leiden en eventueel zelfs tot een nieuw noodplan voor Portugal.

De PS van Costa heeft nochtans eerder ook besparingen in Portugal moeten doorvoeren, maar moet nu steunen op wel erg linkse en anti-besparingsgezinde partijen.