Rusland gaat Turkse voedingswaren strenger controleren

Rusland voert de controles op de import van voedingswaren uit Turkije op. Volgens Moskou voldoet 15 procent van de geïmporteerde landbouwproducten uit Turkije niet aan de Russische regels.

De Russische regering heeft aan de voedingscontrole-instantie de opdracht gegeven om strengere controles te doen op de Turkse producten. Turkije exporteert voornamelijk groenten, fruit en vlees naar Rusland.

De maatregel komt niet toevallig twee dagen nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht heeft geschoten. Turkije deed dat omdat het vliegtuig volgens hen het Turkse luchtruim had geschonden. Moskou en Ankara liggen door dat incident op ramkoers. De Russische president Vladimir Poetin noemde het neerhalen van het vliegtuig een daad van "handlangers van terroristen".

Het is in elk geval niet de eerste keer dat Moskou kennelijk geopolitieke strategieën voert op het vlak van voedingswaren. Sinds de zomer van 2014 heerst er een Russisch embargo op producten uit westerse landen die sancties uitvaardigden tegen Rusland na de annexatie van de Krim.

Wat de concrete gevolgen van de strengere controles op Turkse producten zullen zijn, is nog niet duidelijk.

"Geen gevolgen voor energieprijzen"

Een ander mogelijk issue in de vete tussen Rusland en Turkije is de energietoevoer. Turkije is de op een na grootste afnemer van Russisch gas en gevreesd wordt dat Moskou de prijzen wel eens zou kunnen opdrijven.

De Turkse minister van Energie Berat Albayrak stelde gisteren echter al gerust: "Het neerhalen van het vliegtuig is geen bedreiging voor onze energierelatie met Rusland en de gastoevoer wordt niet onderbroken", zei hij.

Ook voor de strijd tegen terreurgroep IS zou het incident geen grote probleem mogen zijn. Volgens een Russische diplomaat is Rusland nog steeds bereid om mét Turkije deel te nemen aan een coalitie tegen IS.