Spontane staking legt Haven Genk lam

Een sociaal conflict over het gedwongen ontslag van vijf arbeiders heeft ervoor gezorgd dat het personeel van Haven Genk spontaan het werk heeft neergelegd. Er worden momenteel dus geen schepen, treinen en vrachtwagens gelost door het havenbedrijf, meldt de christelijke vakbond.

Bij Haven Genk werken zowat zestig mensen. Ze staan er in voor de logistieke afhandeling van multimodaal goederenvervoer en opslag. "Dertien arbeiders zijn fulltime aan de slag voor de toelevering van kolen aan de energiecentrale van Langerlo", zegt Eddy Kellens, secretaris van het ACV. "Omdat die centrale wordt omgebouwd naar de verbranding van pellets, moeten er vijf medewerkers vertrekken. De directie heeft hen aangeduid met subjectieve criteria, zonder enige vorm van sociaal overleg. Men wil geen andere maatregelen onderzoeken om gedwongen ontslagen te vermijden. En dat pikken de mensen niet."

Donderdagnamiddag werd daarom spontaan het werk neergelegd. Alle arbeiders en bedienden staan aan de bedrijfspoort. De vrachtwagens, treinen en schepen worden niet geladen of gelost. Ook de telefoon wordt niet meer opgenomen.

In de komende dagen zullen er nieuwe gesprekken tussen de vakbonden en directie worden opgestart, maar een concreet tijdstip werd nog niet vastgelegd. "Tot dan zal er niet gewerkt worden bij Haven Genk", verzekert Eddy Kellens.