Terreuralarm in Brussel verlaagd van 4 naar 3

Het terreuralarm in het Brusselse Gewest wordt verlaagd van 4 -het hoogste niveau- naar 3. Dat laatste is hetzelfde niveau als in de rest van het land. Dat is ons bevestigd op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten.

De beslissing om het terreuralarm te wijzigen, is genomen door het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, dat autonoom beslist.  Eind vorige week was dat terreuralarm in Brussel verhoogd tot het topniveau 4, in de rest van het bleef dat op 3.

Niveau 4 betekent "zeer ernstige bedreiging tegen een persoon, een groepering of een gebeurtenis die zeer nabij is". Niveau 3 staat voor "ernstige dreiging tegen een persoon, groepering of een gebeurtenis die mogelijk en waarschijnlijk is".

Anders gezegd: de dreiging is ook na de verlaging nog altijd ernstig en actueel. Waarom het niveau in Brussel verlaagd wordt, is er nog niet duidelijk. Wel waren er geruchten dat de hoofdverdachte, Salah Abdeslam, zou gezien zijn in Blois in de Loirestreek in Frankrijk, maar ook daarvan is er geen bevestiging.

De voorbije dagen zijn er tal van huiszoekingen in Brussel, Charleroi en Luik geweest en vanochtend ook nog in Sambreville nabij Namen. Mogelijk hebben die ondersteunende netwerken van potentiële terroristen verstoord, maar ook hier blijft het koffiedik kijken. Het zou ook kunnen passen in berichten dat zondag aanslagen zouden verijdeld zijn door de veiligheidsdiensten.

Wat betekent van 4 naar 3?

Wat de verlaging van het dreigingsniveau in Brussel precies op het terrein inhoudt, is nog niet duidelijk. Het is niet zo dat er per dreigingsniveau een specifieke set van maatregelen is, die automatisch vervallen als dat niveau verlaagd wordt.

Het is het Crisiscentrum van de regering dat beslissingen neemt en de burgemeesters kunnen daar lokaal bovenop ook nog maatregelen treffen, zoals beslissen of grote evenementen kunnen plaatsvinden of niet. Hetzelfde geldt voor de Brusselse metro en de bussen van de MIVB of De Lijn. Op dit ogenblik zit de Nationale Veiligheidsraad bijeen, dat zijn de betrokken ministers, experten en toplui van de veiligheidsdiensten. Mogelijk wordt er vanavond na die raad meer duidelijk.

Michel: "La menace est devant nous"

Op het ogenblik dat het nieuws van de verlaagde dreiging bekend raakte, werd in de Kamer gedebatteerd over de aanpak van de terreurdreiging door de regering.

Daar was vandaag kritiek op gekomen, onder meer van SP.A-voorzitter John Crombez. Premier Charles Michel (MR, foto) verdedigde er de aanpak van zijn ministers en de veiligheidsdiensten. "Telkens het nodig was, was er een duidelijke communicatie". Concreet verdedigde hij de heropening van de scholen en deels van de metro in Brussel gisteren, ondanks het feit dat niveau 4 toen nog van kracht was.

Toch hamerde de premier er op dat de bedreiging nog zeker niet verdwenen was. "La menace est devant nous" (de dreiging staat voor ons), zei hij. Dat is opvallend omdat op dat ogenblik dat hij dat zei of kort nadien het dreigingsniveau in Brussel werd afgezwakt.