Zoektocht naar Nefertiti gaat nieuwe fase in

In Egypte is een team wetenschappers begonnen met een nieuwe analyse van de tombe van farao Toetanchamon. Dat heeft de minister van Antiquiteiten Mamdouh al-Damati gezegd. De resultaten worden zaterdag in Luxor voorgesteld.

Het onderzoek vindt plaats in de tombe van farao Toetanchamon in de Vallei der Koningen in Egypte. Zoals bekend vermoedt de Britse egyptoloog Nicholas Reeves dat zich achter de muren van de grafkamer van de Egyptische heerser verborgen ruimtes bevinden én dat de legendarische Egyptische koningin Nefertiti in één van die ruimtes ligt begraven.

Begin november had een eerste, voorlopige analyse al temperatuurverschillen op de wanden van de tombe aangetoond. Een nieuwe, verregaande analyse moet nu meer uitsluitsel bieden. Die analyse is vandaag begonnen en zal drie dagen duren, zo meldt minister al-Damati. Nog steeds gebruiken de wetenschappers enkel radarstralen en infraroodstralen zodat de eeuwenoude grafkamer niet beschadigd geraakt.

Komende zaterdag staat een persconferentie gepland in Luxor in het zuiden van het land. Dan worden de resultaten van het nieuwe onderzoek nader toegelicht.