150 mensen overleden aan cholera in Tanzania

Een cholera-epidemie in Tanzania heeft sinds begin augustus het leven gekost aan 150 mensen. Er zijn ook bijna 10.000 gevallen van de infectieziekte geregistreerd. Dat deelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mee.
EYE OF SCIENCE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Dar es Salam, het economisch hart van het land, is het ergst getroffen. Daar zijn er 4.482 van de 9.871 gevallen geregistreerd. Ook twee eilanden van de semi-autonome Tanzaniaanse archipel Zanzibar bleven niet gespaard.

Cholera wordt overgebracht door water dat besmet is met menselijke uitwerpselen. Na een korte incubatieperiode van twee tot vijf dagen veroorzaakt cholera hevige diarree en de uitdroging van het lichaam. Zonder een snelle en juiste behandeling volgt de dood enkele uren later.

De ziekte is endemisch in de regio, zegt WHO-woordvoerster Fadela Chaib, maar het aantal gevallen vermindert van dag tot dag.

"Het nakende regenseizoen en het natuurfenomeen El Niño, volgens voorspellingen de zwaarste in 20 jaar, kunnen hevige neerslag meebrengen en het besmettingsgevaar vergroten, ook op internationaal vlak". In 1997, een ander jaar met een intense El Niño, waren er in Tanzania 40.000 gevallen van cholera.

Volgens de WHO is er momenteel geen vaccinatiecampagne gepland in het land. Beter is de verspreiding te voorkomen, de geregistreerde gevallen te behandelen en de zorgnetwerken en waterdistributie te verbeteren, zegt Chaib.

Een vaccinatiecampagne is een strategische beslissing waarmee het getroffen land moet akkoord gaan. De voorraad vaccins tegen cholera is echter klein door de huidige inentingscampagne in Irak.