"Haal Saudische invloed weg uit Grote Moskee in Brussel"

"De federale regering moet een einde maken aan de Saudische controle over de Grote Moskee in Brussel, die tot vandaag een broeihaard is van de extremistische islam in Brussel, België en Europa". Dat zegt Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A). "Als de federale regering het meent met de strijd tegen radicalisering en terreur, maakt ze een einde aan de erfpachtovereenkomst tussen ons land en Saoedi-Arabië en vormt ze de Grote Moskee om tot een modern Europees Centrum voor Nieuwe Islam", aldus Idrissi.
BELGA

De Grote Moskee is in de jaren zestig door koning Boudewijn in erfpacht gegeven aan de Saudi's. Het bijhorende Islamitisch Cultureel Centrum speelt volgens SP.A-parlementslid Yamila Idrissi "een sleutelrol in de verspreiding van een radicale vorm van de islam - het wahabisme - dat ook door de volgelingen van IS wordt aangehangen".

"Sinds 1967 verspreiden Saudische imams en diplomaten vanuit deze moskee de wahabistische leer in Brussel, België en Europa. Deze ultraorthodoxe vorm van de islam is een voedingsbodem voor radicalisering en zou eigenlijk geen plek mogen hebben in onze samenleving", zegt Idrissi (kleine foto).

Zij roept premier Charles Michel op in te grijpen. "Als premier Michel de strijd tegen het radicalisme en de terreur bij de wortel wil aanpakken, moet hij de erfpacht die met Saudi-Arabië gesloten is over de Grote Moskee onverwijld opzeggen en het wahabisme bannen", aldus Idrissi.

"De overheid kan niet enerzijds zeggen het radicalisme en het terrorisme te bestrijden en anderzijds de Saudische verspreiders van het wahabisme omhelzen", zegt Idrissi. "In de strijd tegen de radicalisering, waarvan de noodzaak vandaag groter is dan ooit, is het onmogelijk om deze spreidstand vol te houden. Practice what you preach: hoog tijd om de Saudische controle over de Grote Moskee te stoppen."

"Centrum voor Europese Islam"

De SP.A stelt voor om tegelijk de hand te reiken aan gematigde, moderne moslimgeleerden en voor hen een Centrum voor Europese Islam in de Grote Moskee uit te bouwen. "Zo kan de Moskee een plek voor gebed worden, maar ook een plek waar men expertise verzamelt, alternatieve interpretaties aanbiedt, Europese imams opleidt, informeert, bestudeert, progressieve werken naar het Nederlands vertaalt en kennis uitwisselt. Brussel heeft als hoofdstad van Europa niet alleen de verantwoordelijkheid, maar zelfs de plicht om hier werk van te maken."