"Waarom is China zo bang voor mij?"

"Ik wist dat het een groot risico was, maar ik wilde alle opties uitproberen." En dus trok Miss Canada, Anastasia Lin, zonder visum naar China, om er deel te nemen aan de jaarlijkse Miss World-verkiezing, midden december. Maar gisteren werd ze in Hongkong tegengehouden, toen ze wilde overstappen op een vliegtuig richting Sanya. Lin, een Canadese met Chinese roots, heeft nooit een blad voor de mond gehouden over de mensenrechten in haar geboorteland, en dat komt haar nu duur te staan. Haar foto werd intussen al verwijderd van de officiële Miss World-website.

Lin heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze een aanhangster is van Falun Gong, een beweging die in 1999 door de Chinese overheid verboden werd. Ze klaagde meermaals de vervolging van de aanhangers aan in de media, tot in het Amerikaanse Congres toe. Volgens de 25-jarige studente uit Toronto was dit dan ook de reden waarom ze geen uitnodigingsbrief kreeg van de Miss World-organisatie, noodzakelijk om het vereiste visum aan te vragen.

"Als ze nu al schoonheidskoninginnen beginnen te censureren, hoe pathetisch is dat? Maar de slogan van Miss World is toch "Schoonheid met een doel". Wel mijn doel is te blijven opkomen voor degene die dat zelf niet kunnen. Ik zal het voor hen blijven opnemen. Waarom is China eigenlijk zo bang voor mij?", aldus Lin, die ervan overtuigd blijft dat ze "om politieke redenen" uit de wedstrijd gehouden wordt.

Voor woordvoerder Yundong Yang van de Chinese ambassade in Canada moet deze polemiek best nu ophouden. "China laat geen enkele persona non grata binnen in zijn land. En daarover beslist China soeverein. Ik kan niet begrijpen dat men aan deze zaak aandacht blijft schenken en dat men het voorval herhaaldelijk blijft oprakelen", aldus de woordvoerder in The Globe and Mail.

De nieuwe regering van premier Justin Trudeau liet alvast weten zich niet te kunnen mengen in deze zaak, "ook al blijven mensenrechten prioritair in onze relaties met China".

lees ook