Actrice uit "Black" krijgt prijs voor Beste Actrice in Tallinn

Martha Canga Antonio heeft de Prijs voor Beste Actrice gewonnen op het Black Nights Film Festival in Tallinn voor haar acteerprestatie in "Black", de film van Adil El Arbi en Bilall Fallah.
Martha Canga Antonio samen met collega-acteur Aboubakr Bensaihi.

De 20-jarige actrice nam de onderscheiding persoonlijk in ontvangst tijdens het slotgala in de Nordea Concert Hall van de Estse hoofdstad. Hoewel de jonge Mechelse met Angolese roots geen acteerervaring had, kreeg ze in "Black" de hoofdrol te pakken als de 15-jarige Mavela die brutaal gedwongen wordt te kiezen tussen een jongen van een rivaliserende bende en haar loyaliteit tegenover haar eigen groep.

"Dit gaat allemaal heel erg snel voor mij, maar ik geniet van elk moment", reageert een enthousiaste Canga Antonio vanuit Tallinn. "De vele aandacht die "Black" overal krijgt is al ongelofelijk, maar dat ik nu ook de prijs voor Beste Actrice win, maakt me superblij. Dit is echt een droom die uitkomt", zegt de actrice in een persmededeling van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

De manier waarop Canga Antonio gestalte geeft aan haar personage wist eerder ook al hoge ogen te gooien. Naar aanleiding van de wereldpremière van de film op het Toronto International Film Festival in september noemde de toonaangevende Amerikaanse website IndieWire de actrice nog "één van de negen acteurs om in het oog te houden".

De tweede film van Adil El Arbi en Bilall Fallah heeft zijn start alvast niet gemist. Na het winnen van de Discovery Award in Toronto, wist "Black" tijdens Film Fest Gent de Publieksprijs weg te kapen. En ook in de Belgische zalen maakte het moderne Romeo & Julia-verhaal meteen een goede beurt. Na twee weken in de bioscoop staat de teller al op ruim 87.000 bezoekers, en loopt de film nog in 32 zalen, aldus nog het VAF.