Bedrijven ontgoocheld over uitblijven Belgisch klimaatakkoord

120 bedrijfsleiders, academici en middenveldorganisaties zijn "zwaar ontgoocheld" in de Belgische regeringen die er maar niet in slagen een akkoord te bereiken over de klimaatinspanningen. Morgen zullen leden van de groep hun beklag doen bij de Belgische delegatie op de klimaattop in Parijs.

Over twee dagen start in Parijs een belangrijke klimaattop, maar België heeft zijn huiswerk niet klaar. Ons land heeft nog altijd geen federaal klimaatplan. Dat moesten alle landen eigenlijk een maand geleden al ingediend hebben, maar de vier verschillende ministers van Klimaat in België slagen er maar niet in een sluitend compromis te vinden.

The Shift, een groep met onder meer de toplui van grote bedrijven als Atlas Copco, Solvay en Bpost, vindt het uitblijven van een akkoord een regelrechte schande. Daarover schreven ze in september al een boze brief, om een "een stevig en bemoedigend signaal te geven".  Maar sindsdien zijn de Belgische klimaatministers er dus nog altijd niet in geslaagd tot een akkoord te komen.

De briefschrijvers zeggen dat ze zelf al heel wat inspanningen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar ze vragen de politiek voor de toekomst om een duidelijk bindend kader. "Wij willen ons engageren om stevige stappen te zetten om de klimaatuitdaging aan te pakken en dan is het frustrerend om te zien dat het beleid niet volgt", klaagt David Leyssens van The Shift.

Gebrek aan ambitie

Maar dat akkoord is er nog altijd niet, en het valt nog af te wachten of er nog een overeenkomst tussen de verschillende landsdelen komt voor de klimaattop begint. “We stellen vast dat er al maanden gekibbeld wordt", zegt David Leyssens tegen VRT Nieuws. "Maar ik heb begrepen dat de verschillende ministers nog samen zullen zitten en we hopen dat zij een basisakkoord zullen vinden."

De klagers hebben er evenwel geen goed oog dat een akkoord dat te elfder ure wordt gesloten van veel visie zal getuigen. "In het politieke debat missen we een wervend, ambitieus en toekomstgericht verhaal rond het klimaat.” Daarom slaakt The Shift nu dus nog eens een laatste noodkreet, "omdat we ons zorgen maken over het gebrek aan ambitie waarmee België morgen naar de klimaattop in Parijs trekt."

Vier klimaatministers

België heeft vier ministers die klimaat in hun portefeuille hebben. Zij slagen er niet in om een akkoord te vinden waarmee ze naar de klimaattop in Parijs kunnen gaan.

  • Marie Christine Marghem (MR) is de overkoepelende federale minister
  • Joke Schauvliege (CD&V) is in Vlaanderen de bevoegde minister
  • Paul Furlan (PS) is de Waalse tegenhanger van Schauvliege
  • En Céline Frémault (CDH) is in Brussel minister van Leefmilieu en ook voorzitster van de Nationale Klimaatcommissie